در راستای حضور کارگرا ن خارجی؛ پای مردم هزار ملت به نصف جهان باز شد

در راستای حضور کارگرا ن خارجی؛ پای مردم هزار ملت به نصف جهان باز شد

http://www.bananews.ir/غیرقانونی در کوچه پس کوچه‌های این شهر زندگی می‌کنند و برای یک لقمه نان تن به کارهای سخت می‌دهند،‌ ناامنی وطن پایشان را به ایران باز کرده است. از کنار هر ساختمان نیمه تمامی که رد شوی لهجه غریبشان به گوش می‌رسد، افغانی و عراقی؛ حتی چندی پیش زمزمه‌هایی از ورود اتباع برمه‌ای به اصفهان هم شنیده می‌شد!

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) به اجبار جنگ و به امید شغل، درآمد و آینده بهتر از کشورشان مهاجرت می‌کنند اما نداشتن مجوز اقامت، کار و زندگی در غربت را هر روز برایشان دشوار و دشوارتر می‌کند و در این بین کارفرمایان سودجو از آب گل آلود ماهی می‌گیرند، کارگر خارجی را بدون بیمه، مزایا و با حداقل دستمزد استخدام می‌کنند و در جواب اعتراض برای افزایش حقوق به راحتی کنارش می‌گذارند! اتفاقی که چندی پیش در تعدادی از شرکت‌های ذوبی شرق اصفهان افتاد. کارفرمایان افغان‌های بدون مجوز را اخراج و هندی‌های بدون مجوز را جایگزین آنها کردند.

جمعه- ۳۰ ساله - کارگر تبعه افغان است که بدون مجوز در اصفهان زندگی می‌کند و چندی پیش از یکی از همین شرکت‌های ذوبی شرق اصفهان اخراج شده است، در خصوص شرایط کار و دلایل کارش به خبرنگار ایسنای منطقه اصفهان، می‌گوید: ما افغان‌هایی که غیرمجاز وارد ایران شده‌ایم حاضریم با وجود سختی کار و حقوق کم در مشاغل سخت کار کنیم.

این کارگر افغان ادامه می‌دهد: در گرمای تابستان پای کوره‌های ذوبی می‌ایستیم اما دستمزد کم این شغل کفاف زندگیمان را با این گرانی‌ها نمی‌دهد و اعتراض به کارفرما هم پاسخی جز اخراج و بیکاری برایمان ندارد.

حسین باقری، رییس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهرستان اصفهان با تایید حضور کارگران هندی در برخی شرکت‌های ذوبی شهرک صنعتی سگزی می‌گوید: صدور برگ جریمه تنها برخورد قانونی با کارفرمایان در قبال به کارگیری کارگران بدون مجوز است و این اداره مسؤولیتی در قبال کارگران ندارد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنای منطقه اصفهان، می‌افزاید: کارفرمایان باید برای هر روز به کارگیری کارگران بدون مجوز خارجی جریمه‌ای معادل حداقل دستمزد یک روز کاری بپردازند و یکی از شرکت‌های ذوبی شرق اصفهان اخیرا برای به کارگیری ۱۰ تبعه غیرمجار هندی معادل دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جریمه شد.

باقری با اشاره به این‌که گشت شناسایی اتباع بیگانه غیرمجاز در شهرستان اصفهان یک روز در میان فعال است، اضافه می‌کند: اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنها موظف به شناسایی اتباع و برخورد با کارفرما است و وظیفه‌ای برای برخورد با اتباع غیر مجاز به کار گرفته شده در واحدهای صنعتی و تولیدی برای این اداره در قانون پیش بینی نشده است.

وی تصریح می‌کند: بهره‌وری کارگران غیرمجاز بیشتر از جریمه‌های تعیین شده در قانون است و به همین علت کارفرمایان حتی پس از جریمه شدن به تخلف خود ادامه می‌دهند، کارفرما بار اول و دوم جریمه نقدی و در صورت استمرار برای بار سوم به مراجع قضایی معرفی می‌شود.

کارفرمایان، اتباع خارجی را به کارگران ایرانی ترجیح می‌دهند

رضا- ۲۶ ساله- کارگر اصفهانی که هر روز صبح در گوشه‌ای از میدان جمهوری اصفهان منتظر می‌ماند، تا شاید کسی به کارگر ساعتی و یا روزانه احتیاج داشته باشد و او را برای انجام کار با خود ببرد، در مورد تمایل نداشتن کارگران ایرانی به انجام برخی از مشاغل سخت می‌گوید: بر خلاف اظهار نظر بسیاری از مردم و کارفرمایان، جوانان ایرانی حاضر به فعالیت در مشاغل سخت هستند و این کارفرمایان هستند که اتباع غیر مجاز را به کارگران ایرانی ترجیح می‌دهند.

وی ادامه می‌دهد: عدم تعهد کارفرما نسبت به بیمه و سایر مزایا مهم‌‌ترین علت به کارگیری اتباع غیرمجاز در مشاغل سخت است.

این کارگر اصفهانی می‌افزاید: کارفرمایان تعهدی نسبت به کارگر غیرمجاز خارجی ندارند و هرگونه که بخواهند با آنها رفتار می‌کنند و اگر کارگران اعتراض کنند به راحتی اخراج می‌شوند و کارگران خارجی دیگر به جای آنها به کار گرفته می‌شوند.

تمایل نداشتن کارگران ایرانی، مجوز به‌کارگیری اتباع خارجی نیست

سیدناصر موسوی‌لارگانی، نماینده مردم فلاورجان درباره اقدام شرکت‌های ذوبی اصفهان برای جذب کارگران غیر مجاز به خبرنگار ایسنای منطقه اصفهان، می‌گوید: در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین مشکلات استان اصفهان، بیکاری جوانان است و کارفرمایان صنایع باید با به کارگیری جوانان ایرانی سعی در کاهش این معضل اجتماعی کنند.

وی به کارگیری اتباع غیرمجاز را خلاف قانون می‌داند و می‌افزاید: در قانون سقف حقوق و سختی کار مشخص شده است و اگر کارفرمایان بر اساس مبانی قانونی به کارگران حقوق و مزایا را پرداخت کنند، کارگران ایرانی نیز حاضر به کار در شرایط سخت خواهند بود.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: کارفرمایان باید توجه داشته باشند که عدم تمایل کارگران ایرانی به انجام کارهای سخت در شرکت‌های ذوبی مجوز استفاده از اتباع غیرمجاز در این کارگاه‌ها نیست.

موسوی‌لارگانی با تاکید بر این‌که برخی اتباع خارجی با اهداف خاصی به صورت غیر قانونی وارد کشور می‌شوند، می‌گوید: در بسیاری از موارد مشاهده شده است که اتباع غیرمجاز برای جاسوسی و یا توزیع مواد مخدر وارد کشور می‌شوند و کارفرمایان باید عواقب این موارد را به هنگام استخدام نیروهای بیگانه غیرمجاز در نظر بگیرند.

هم‌چنین بهرام صمیمی، مدیر کل اتباع امور خارجه و مهاجران استانداری اصفهان در پاسخ خبرنگار ایسنا نسبت به پیگیری استفاده از اتباع غیرمجاز هندی در شرکت‌های ذوبی اصفهان گفت: اداره‌کل اتباع و امور خارجه استان اصفهان در این زمینه هیچ وظیفه‌ای ندارد و مسؤولان کار، تعاون و رفاه اجتماعی باید به این مسائل پاسخ دهند.

بر اساس ماده ۱۲۰ قانون کار اتباع بیگانه نمی توانند در ایران مشغول به کار شوند مگر آنکه اولا دارای روادید ورود با حق کار مشخص بوده و ثانیا مطابق قوانین و آئین‌نامه‌های مربوطه، پروانه کار دریافت کنند. شرایط دشوار اقتصادی در ماه‌های اخیر موجب شده تا برخی از اتباع خارجی که مجوز اقامت و کار ندارند برای گذارندن زندگی خود با کمترین دستمزد تن به انجام کارهای دشوار دهند و با توجه به عدم تعادل میان جریمه‌های در نظر گرفته شده برای کارفرمایان و بهره‌وری کارگران، شرایط سوء استفاده از این کارگران فراهم می‌شود و بی‌توجه به قانون همچنان اقدام به استفاده از اتباع غیر مجاز می‌کنند.

گزارش از مریم یاوری

    نظرات