نرخ گذاری شن و ماسه، مسئولین را یاد بحران رود بشار انداخت

نرخ گذاری شن و ماسه، مسئولین را یاد بحران رود بشار انداخت

http://www.bananews.ir/نرخ گذاری شن و ماسه در جلسه شورای برنامه ریزی کهگیلویه و بویراحمد، مسئولین را یاد وضعیت فاجعه آمیز رودخانه بشار یاسوج انداخت.

اگر چه بخش زیادی از وقت نشست شورای برنامه ریزی استان به بحث بر سر افزایش یا ثابت ماندن قیمت شن و ماسه گذشت اما حداقل این حسن را داشت که مسئولین به یاد مصوباتی بیفتند که سالهاست خاک می خورند.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) مصوباتی که قرار بود رود بشار را از بحران برداشت بی رویه شن و ماسه از بستر آن نجات دهد و حیات را به آین رود زندگی بخش برگرداند. رودی که در عمر هزاران ساله خود، همنشین تمدنهای باستانی کهن بوده است.

هم اکنون در محدوده نه کیلومتری پل یاسوج تا پل روستای مختار، شش واحد ماسه شویی و سنگ شکن وجود دارد که همه آنها بدون مجوز، سالانه افزون بر ۴۵۰ هزارمتر مکعب شن و ماسه از بستر رودخانه بشار برداشت می کنند و بی توجه به هشدارها به فعالیت خود ادامه می دهند.

اما شورای برنامه ریزی استان مجالی برای یادآوری این موضوع بود. همه چیز از زمانی آغاز شد که دبیر یکی از کارگروهها در گزارش مصوبات آن کارگروه، به مصوبه افزایش نرخ شن و ماسه در استان اشاره کرد که این واکنش استاندار را در پی داشت.

تولید شن و ماسه تابع طلا و دلار نیست

سید حسین صابری در مخالفت با این مصوبه گفت: تولید شن و ماسه تابع طلا و دلار نیست که گران شود و این مصوبه برخلاف سیاست های دولت است.

استاندار اظهار داشت: نباید ما خودمان به گرانیها دامن بزنیم و هیچ توجیهی برای افزایش قیمت وجود ندارد.

وی همچنین با آنالیز هزینه تولید شن و ماسه، آمادگی خود را برای مناظره با کارشناسان در خصوص قیمت آن اعلام کرد.

اما این مدیرکل کنونی آموزش و پژوهش استانداری استان بود که مصوبات معطل مانده در رابطه با واحدهای تولیدی شن و ماسه حاشیه رودخانه بشار را یادآوری کرد.

سید حسین کاظمی که سابقه مدیریت دفتر فنی استان را هم در کارنامه دارد، گفت: در اکثر استانهای کشور از سنگهای کوهها شن و ماسه تولید می کنند و کهگیلویه و بویراحمد تنها استانی است که از بستر رودخانه برای تولید شن و ماسه استفاده می شود.

وی بیان کرد: اکثر این واحدها در کنار رودخانه بشار هستند که مشکلات عدیده زیست محیطی ایجاد کرده اند.

کاظمی افزود: این واحدها قرار بود که از کنار رودخانه بشار منتقل شوند اما این مصوبه تاکنون محقق نشده است.

حریم رودخانه ایستگاه شن و ماسه نیست

با این حال استاندار کهگیلویه و بویراحمد که حالا موضوع برایش شفافتر شده بود، از برداشت شن و ماسه از حریم رودخانه ها انتقاد کرد و گفت: حریم رودخانه که ایستگاه شن و ماسه نیست و شرکت آب منطقه ای و محیط زیست باید با این موضوع برخورد کنند.

صابری استقرار واحدهای تولید شن وماسه در کنار جاده ها را هم ممنوع اعلام کرد و بیان داشت: مردم چه گناهی کرده اند که باید به جای زیبایی ها و طبیعت بکر این منطقه، گرد و خاک کارخانه های شن و ماسه را ببینند.

وی با اشاره به برداشت بیشتر از مجوز از حریم رودخانه ها توسط این کارخانه ها گفت: خاک خدا را بارگیری می کنند و میزان برداشت را هم کسی کنترل نمی کند.

صابری به شدت نسبت به انتقال واحدهای شن و ماسه از حریم رودخانه بشار تاکید کرد.

برداشت شبانه شن و ماسه از حریم رود بشار

در ادامه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت هم گفت: هفته ای یکبار از این واحدها بازدید می کنیم اما متاسفانه آنها ساعت ۱۲ شب اقدام به برداشت شن و ماسه از حریم رودخانه می کنند.

حیدرپور با اشاره به مصوبه انتقال این واحدها به منطقه دلی بجک گفت: این منطقه دوبار برای استقرار واحدهای تولید شن و ماسه کلنگ زنی شد اما به دلیل معارضات اجتماعی هیچ واحدی در آنجا مستقر نشده است.

اما حجت الاسلام سید علی صالح موسوی اعظم مدیرکل اوقاف استان هم از قصد احداث یک واحد تولید شن و ماسه در زمینی موقوفه انتقاد کرد و خواستار لغو مجوز ساخت آن شد.

با این حال استاندار بر مکان یابی برای انتقال واحدهای شن و ماسه از حریم رودخانه بشار و ارائه تسهیلات به این واحدها برای استاندارد سازی تاکید کرد.

هر روز به مرگ بشار نزدیکتر می شویم

رود بشار از کوههای سپیدان در استان فارس و تنگ سرخ در شهرستان‌ بویراحمد سرچشمه می گیرد و با پیوستن رودخانه های دیگر به آن، در طول مسیر۱۱۵کیلومتری خود رودخانه کارون را تشکیل می دهد و به خلیج نیلگون فارس می ریزد.

به گفته کارشناسان، افت سطح رودخانه، برهم خوردن تعادل اکولوژیک آن و مرگ گونه های گیاهی وجانوری این رودخانه و مرگ آبزیان آن از نتایج برداشت بستر رودخانه برای تولید شن و ماسه است که با ادامه این روند هر روز به مرگ اکوسیستم بشار نزدیکتر می شویم.

همچنین فعالیت این کارخانه ها علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی، پل ورودی شهر یاسوج را نیز با خطر ریزش مواجه کرده است.

به رغم اینکه از سال ۱۳۸۴ تاکنون سه مصوبه برای انتقال همه کارخانه های تولیدی شن وماسه در محدوده پل بشار تا پل مختار به منطقه ای دیگر به تصویب رسیده و طی این سالها منطقه "دلی بجک" بدین منظور دو بار کلنگزنی شد اما این کارخانه ها بی اعتنا به مصوبات، هم اکنون در حال فعالیت هستند و به صورت شبانه به ایجاد تپه هایی از شن و ماسه در کنار واحدهای خود مشغول اند.

کارخانه ها نه تنها به صورت غیر قانونی فعالیت می کنند بلکه اجازه نظارت و بازرسی برعملکردشان و حتی عکسبرداری و تصویربرداری را نیز به دستگاههای مربوطه نمی دهند.

اما باید منتظر ماند و دید که آیا استاندار جدید کهگیلویه و بویراحمد طلسم حضور غیرقانونی واحدهای شن و ماسه را در کنار بشار خواهد شکست و لنگر انداخته آنها را از دل این رود خروشان بالا خواهد کشید یا همچون دیگران مغلوب برخی قدرتهای ناپیدای این واحدها می شود.

با این حال سید حسین صابری تجربه کش و قوسهای انتقال کارخانه سیمان خرم آباد را چنته دارد و آن تجربه می تواند او را در این راه یاری کند و بشار را نجات دهد.

مهر

 

    نظرات