به یاد زلزله ۱۰ اسفند اردبیل / زلزلهای که ۹۶۵ قربانی گرفت
اسفند ماه یادآور خاطرات تلخ برای اهالی اردبیل است که یکی از این اتفاقات عصر آدینه دلهرهآوری است که اردبیلیها زلزله مهیب ۶٫۱ ریشتری را تجربه کردند.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) زلزله ویرانگر اسفند ماه ۷۵ که در جنوب باختری شهر سرعین از توابع استان اردبیل رخ داد بیش از ۹۶۵ کشته و ۲ هزار مجروح بر جای گذاشت که بیشترین آسیبها به سه روستای جوراب، گلستان و شیران وارد شد.
امروز در شانزدهمین سالگرد وقوع این زلزله در حالی یاد این قربانیان و کشتهشدگان را گرامی میداریم که بسیاری از مناطق زلزلهزده ۱۶ سال پیش به مرز آبادانی رسیده و مقاومسازی واحدهای مسکونی در مناطق زلزلهزده با جدیت دنبال شده است.
خانههای ساکنین این منطقه که اکثر از مصالح سنگی، گلی و چوبی ساخته شده بود امروز به بهترین مصالح و مقاومتترین عناصر سازنده آراسته شدند به طوری که کمتر خانهای را سراغ داریم که ستونهای آن کمدوام سقفهای آن چوبی و یا کاهگلی باشد.
استان اردبیل که در کانون زلزله قرار دارد هر از چند گاهی شاهد وقوع زلزله و وحشت هموطنان است که شبانه و روزانه از ترس آسیب زلزله به بیرون از منازل هجوم میآورند و وحشتزده به دنبال مکان امنی هستند که از آسیب زلزله در امان بمانند.
در این زمینه مدیرکل مدیریت امور بحران استان اردبیل اظهار داشت: بعد از حادثه تلخ و تاسفبار زلزله مهیب سال ۷۵ در اردبیل که عصر جمعه و حوالی ساعت ۱۵:۵ دقیقه رخ داد خود مردم امروز راغب به مقاومسازی واحدهای هستند تا از آسیب زلزله در امان بمانند.
علی اسلامی گفت: بعد از این حادثه تلخ و تاسفبار که در سال با شدت کمتر در این استان ادامه یافته و سالانه شاهد وقوع دهها زلزله ریز و درشت در استان اردبیل هستیم همچنان مقاومسازی واحدهای مسکونی با شدت و قوت ادامه دارد.
این مسئول ادامه داد: سهمیه استان اردبیل در شش سال گذشته ۵۵ هزار و ۵۶۲ واحد منزل مسکونی مقاومسازی شده است که اغلب در مناطق روستایی در حال انجام است و تا کنون بیش از نیمی از واحدهای مسکونی کم دوام روستایی مقاومسازی شده است.
وی بهترین عامل و عنصر پیشگیری از حوادث زلزله و لرزشهای متعدد را گرایش به مقاومسازی واحدهای مسکونی و بادوام توصیف کرد.
اسلامی تصریح کرد: زلزله ۱۰ اسفند ۷۵ امروز باید درس عبرتی برای همه ما باشد تا به خوبی بدانیم که هر بی احتیاطی ما میتواند پیامدهای منفی را به همراه داشته باشد.
زمین لرزه دهم اسفند سال ۷۵ اردبیل که خسارات، تلفات و آسیبهای متعددی را به همراه داشت هر چند در مقایسه با سایر زلزلههای شدید شش ریشتر به بالا که در ایران رخ میدهد اهمیت زیادی نداشت ولی از چند جهت قابل تامل است.
در وهله اول این زمین لرزه به لحاظ وضعیت ناهمواریهای منطقه و نیز وجود خانهها و سایر اماکن روستایی ساخته شده از کاهگل، کم دوام بودن و احداث روی گسل یا نزدیکی آن خسارات و تلفات فراوانی را به بار آورد که در آن مقطع سبب شگفتی بسیاری از کارشناسان داخلی و خارجی شد.
برجستگی دیگر زلزله ۱۰ اسفند ۷۵ اردبیل وقوع آن در ایام زمستان و سوز ناشی از فصل سرمای و یخبندان در اردبیل بود که امداد رسانی را با مشکل مواجه کرده و گاه ساخت و سازها و آواربرداریها را با تنگنا روبرو کرده بود.
بدون احتساب هشت تا ۹ سال گذشته دست کم در چهار دهه گذشته هر سال چندین زمین لرزه متوسط حدود چهار ریشتری در اردبیل رخ داده بود اما در روز دلهرهآور و تاریک اردبیلیها در دهم اسفند ماه زلزله فاجعهای را به وجود آورد که شاید جبران آن همچنان امکانپذیر نباشد.
در روز دهم اسفند دامنه سبلان سرفراز به غرش درآمد و کینه چندین ساله خود را بیرون ریخت و با وقوع زمینلرزه ساکنان بسیاری از منازل و دیگر اماکن روستاها زیر خروارها کلوخ و سنگ و الوار مدفون شدند.
این زمین لرزه علاوه بر تخریب منازل و تاسیسات زیربنایی ۱۳۶ روستا به برخی از مناطق روستایی در گرمی، مشگین و سرعین نیز خسارت وارد کرد.
عصر وحشتناک اردبیلیها ۲ هزار و ۹۶۵ کشته و مجروح ، ۲۳ هزار واحد مسکونی تخریب شده و دهها هزار راس احشام تلف شده به همراه میلیاردها ریال خسارت به تاسیسات زیربنایی را به عنوان یکی از سهمناکترین حوادث طبیعی استان اردبیل که در تاریخ این استان ثبت شده به دنبال داشت و شامگاه غم انگیزه آدینه را مردم روستاهای سبلان در حالی سپری کردند که سرپناهشان به تلی از خاک بدل شده و زوزههای گرگهای با صدای باد و سرمای استخوانسوز زمستان در حالی به هم پیچیده بود که فضا ندای مرگ و کشتار میداد.
پس از وقوع زلزله در اردبیل تا پنج ماه بعد از این حادثه تلخ بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ زلزله خفیف و پس لرزههای متعدد رخ داد و همچنان مردم را وحشتزده به خارج از خانه ها فرستاد و امسال در حالی شانزدهمین سالگرد زلزله مهیب ۱۰ اسفند ۷۵ اردبیل و یاد قربانیان آن را گرامی میداریم که امروز از آن حادثه جز عبرت برای همه باقی نمانده تا بیاندیشند و احساس مسئولیت کرده و در مقاومسازی واحدهای مسکونی روستایی تلاش و جدیتی مستمر داشته باشند.
مریم اعلمی و شهرام جباری- فارس
نظرات