گزارشی از برگزاری دومین نشست تخصصی راهبر مهندسان ساختمان با موضوع نوسازی بافت فرسوده

گزارشی از برگزاری دومین نشست تخصصی راهبر مهندسان ساختمان با موضوع نوسازی بافت فرسوده

http://www.bananews.ir/دومین نشست تخصصی راهبر مهندسان ساختمان با موضوع نوسازی بافت فرسوده با حضور اعضای جامعه مشاوران راهبر مهندسان ساختمان، اعضای نظام مهندسی ساختمان استان تهران، برخی از اعضای هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استانهای تهران و قزوین و نمایندگانی از شرکت عمران و بهسازی شهر تهران در سرای محله ایوانک برگزار شد.

به گزارش بنانیوز(BanaNews.irبر اساس فراخوان ارسال مقالات به دبیرخانه نشست دوم راهبر مهندسان ساختمان با موضوع نوسازی بافت فرسوده، مقالات و یادداشتهایی دریافت و بعد از بررسی در کارگروه محتوی و ارزشیابی، در نهایت شش مقاله جهت ارائه و سخنرانی در نشست مصوب گردید. همچنین با توجه به نتایج نظرسنجی صورت گرفته در نشست اول، در این نشست دو پنل پرسش و پاسخ و همچنین دو کارگاه آموزشی نیز برگزار گردید.

 

در ابتدای نشست آقای مهندس سیامک الهی فر؛ نماینده منتخب جامعه مشاوران راهبر مهندسان ساختمان، ضمن خیر مقدم به میهمانان، به معرفی راهبر مهندسان ساختمان و اهداف و نقشه راه و چشم انداز ترسیم شده برای آن پرداخت و گفت راهبر مهندسان ساختمان را مصداقی از یک فعالیت اجتماعی موثر و در عین حال تخصصی می دانیم که با گذر از مرحله شروع، درحال پیمودن مسیرهای پرچالش و مهیج به منظور رشد و پویایی خود می باشیم. وی همچنین گفت راهبر مهندسان ساختمان جهت قوام بخشی به راهبری تحقیق، تجربه و خردجمعی در تصمیم­ سازی­ها در عرصه ساخت و ساز کشور توسط عده­ ای از دانش ­آموختگان و فعالان این عرصه با شناختی که از نقاط ضعف و کاستی­ های آن به­ دست آورده ­اند، شکل گرفته است.

ایشان همچنین گفتند: از آنجا که راهبر مهندسان ساختمان، فضای گفتمان علمی و مهندسی را تحقق بخشیده، در آینده ­ای نه چندان دور بر این باور است که با عزم جزم اعضای جامعه مشاوران خود بتواند قطب علمی و عملی مهندسی و مهندسان ساختمان قرار گیرد و به­ عنوان یک مرجع قابل اطمینان و قابل اتکا برای مسئولین و متخصصین جهت استعلام روش ها و راه­های ورود به عرصه­ های جدید مورد بهره­ برداری قرار گیرد.

در بخش اول نشست، آقای مهندس علیرضا جعفری؛ عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و مدیرعامل اسبق سازمان نوسازی شهر تهران، اولین مقاله را در خصوص رویکرد نوسازی مردمی در بافت‌های فرسوده شهری بر اساس تجربیات سازمان نوسازی، مطرح و گفتند: یکی از مهمترین اهداف مدیریت شهر تهران، نوسازی بافت فرسوده با حفظ هویت محلات است. بنابراین شهرداری با تشویق شهروندان به تجمیع پلاک های فرسوده قصد دارد این چشم انداز کالبدی و اجتماعی را در شهر به تصویر بکشد که در این میان فرهنگ سازی و جلب مشارکت شهروندان و سرمایه گذاران بهترین فاکتورهای نوسازی بافت فرسوده هستند.

وی در ادامه افزود: نوسازی شهر تهران فقط برعهده یک سازمان یا نهاد نیست بلکه شهرداری به عنوان متولی شهر، مجلس شورای اسلامی با استفاده از ابزارهای قانونی که در اختیار دارد و در کنار آنها سازمانهای نظام مهندسی ساختمان در قالب یک زنجیره می توانند این طرح بزرگ را در مدت زمان کوتاه به اجرا در بیاورند و تا زمانی که حلقه مفقوده محرک نوسازی بافت فرسوده پیدا و تقویت نشود، طرح ها با سرعت خوبی پیش نخواهد رفت.

«جایگاه شهروندان در فرایند نوسازی بافت های فرسوده» دومین مقاله ای بود که در این نشست و از سوی آقای دکتر حسین ایمان جاجرمی؛ دانشیار جامعه شناسی توسعه و رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، مطرح شد.

ایشان ضمن اشاره به مسئله زاغه به عنوان یک چالش جهانی گفتند باید مساله بافت های فرسوده شهری در چارچوب بزرگتر فقر شهری و بی عدالتی دیده شود. همچنین اشاره نمودند که در وضعیت فعلی اقدام موثری در زمینه مشارکت مردم در بافتهای فرسوده مشاهده نمی شود و بیشتر طرح ها بدون کوچکترین مشارکتی از جانب مردم تهیه و اجرا می شوند. ایشان در جمع بندی بحث، ضمن مشارکت مردم در بهسازی بافت های فرسوده ، تاکید به اجرای تمرکز زدایی با محوریت اصل تفکیک امور ملی از امور محلی نمودند.

سومین مقاله با عنوان «ارائه راهکارهایی برای تامین مالی نوسازی بافت فرسوده از طریق مشارکت های مردمی» را آقای دکتر سلمان خادم المله؛ استاد دانشگاه و کارشناس بازار سرمایه، ارائه دادند.

وی راه حلهایی برای رفع مشکل تامین مالی ساخت و ساز در بافتهای فرسوده با لحاظ کردن رعایت حقوق مالکین این بافتها با محوریت بازار سرمایه (بازار بورس) ارائه نمودند و تاکید کردند که بازار سرمایه کشور بستر مناسبی برای رفع مشکل تامین مالی این فرآیند میتواند ارائه کند به نحوی که هم فشار روی سیستم بانکی کاهش یابد و هم حقوق مالکین این بافتها رعایت شود. در ادامه ایشان به تشریح صندوق سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان پرداختند.

در پایان این بخش، آقایان مهدس جعفری، دکتر ایمانی جاجرمی و دکتر خادم المله در قالب پنل اول پرسش و پاسخ به سوالات کارشناسان حاضر در جلسه پاسخ دادند.

در آغاز بخش دوم نشست، آقای مهندس حجت الله عزیزی؛ عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، مقاله خود را با عنوان «نقش نظام مهندسی ساختمان در توسعه نوسازی بافت‌های فرسوده» را در قالب چندین راهکار ارائه و گفتند: گرچه اکنون نوسازی بافت فرسوده شهر تهران در اولویت برنامه های مدیریت شهری قرار دارد اما قرار نیست در پی تخریب بافت قدیمی با استفاده از مصالح غیر استاندارد و نامرغوب و عدم استفاده از نیروهای غیرمتخصص دوباره فرسوده سازی کنیم بنابراین باید کمیته ارزیابی بر کیفیت ساخت و ساز تشکیل شود که مهندسان عمران و کارشناسان مربوطه بتوانند بر همه ساخت و سازها نظارت مناسب داشته باشند تا اصول ایمنی، کیفیت و کمیت در تخریب و نوسازی مورد توجه سازندگان قرار بگیرد و با توجه به پیگیری های انجام شده در گذشته این موضوع در دستور کار ما در سازمان نظام مهندسی ساختمان قرار گرفت و پس از شناسایی مهندسان نخبه سازمان، نظارت و ارزیابی کیفیت به آنها واگذار شد که این موضوع تاثیر مطلوبی در روند کیفیت ساخت و ساز داشت اما متاسفانه به دلیل برخی مسائل و تنگ نظری ها این مجموعه منحل شد.

وی مهمترین رکن موفقیت این طرح ها را افزایش فعالیت ها و کارهای گروهی دانست. عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در ادامه خاطر نشان کرد: در کنار کمیت نوسازی بافت فرسوده از کیفی سازی در شهر نباید غافل باشیم چرا که با اجرای نوسازی قرار است باری از دوش شهر برداشته شود نه اینکه باری سنگین تر به کالبد شهر تحمیل شود. همچنین با اشاره به فرسودگی محلات شهر تهران گفتند: اکنون منطقه ۱۲ به دلیل قدمتی که دارد، فرسوده ترین محله شهر تهران است.

آقای مهندس محمدحسین مسعودی؛ عضو هیئت رئیسه گروه تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و دبیر جامعه مشاوران راهبر مهندسان ساختمان، به عنوان سخنران بعدی با اشاره به ارزیابی بیش از ۵۰۰ پروژه در حال نوسازی در ۱۲ منطقه شهر تهران، مقاله ای را در قالب دستاوردهای این ارزیابی ارائه و ضمن تقدیر و تشکر از اعضای تیمهای ستادی و اجرایی کنترل مضاعف نوسازی بافت فرسوده، گفتند: در طول پروژه، کنترل و ارزیابی خدمات مهندسی در نوسازی بافت فرسوده به دستاوردهای کاربردی خوبی نظیر پیاده سازی مدلی با معیارهای شایستگی برای جلب مشارکت اعضاء و مستندسازی جامع واقعیات ساخت و ساز در بافتهای فرسوده جهت برنامه ریزی صحیح دست یافتیم که به شرط تامین پشتوانه های مالی و تسری این تجربیات به همه فعالان نوسازی می توان میزان آزمون و خطا را در بین آنها کاهش و ضریب کیفیت را افزایش داد.

ایشان این تجربه را فرصت مناسبی جهت برآورد میزان بلوغ هر دو سازمان نوسازی شهر تهران و نظام مهندسی ساختمان استان تهران در مواجهه با چالش های پیش رو دانسته و فقدان مدلی کارآمد برای نوسازی بافتهای فرسوده در سیر مراحل کنترل مضاعف را مورد تصدیق قرار دادند. رئیس سابق تیم کنترل و ارزیابی خدمات مهندسی نوسازی بافت فرسوده در نظام مهندسی ساختمان استان تهران، در آخر پیشنهاد مشخصی برای ایجاد یک تحول اساسی در نوسازی بافتهای فرسوده ارائه نمودند.

آقای دکتر قاسم دهقانی اشکذری؛ عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر، نیز مقاله ای را با عنوان «کیفیت ساخت و ساز و کنترل مضاعف در نوسازی بافت های فرسوده» را ارائه دادند.

ایشان اشاره داشتند که بررسی موضوع نوسازی بافت فرسوده در دو سطح نوسازی شهری و نوسازی ساختمانها مطرح می باشد. همچنین متذکر شدند که نتیجه اقدامات واحد کنترل مضاعف در سازمانهای نظام مهندسی ساختمان می تواند منجر به پشتیبانی از شأن و منزلت اعضاى سازمان و در عین حال حمایت از حقوق مصرف کنندگان خدمات مهندسى و همچنین مراقبت بیشتر از منابع و سرمایه های ملی گردد که این امر تحت مراقبت مستمر اعضا و ارکان سازمان و با اعمال کنترل هاى مقتضى در امور طراحى، نظارت و اجرا فراهم می شود.

در پایان این بخش نیز آقایان مهندس عزیزی، مهندس مسعودی و دکتر دهقانی اشکذری در قالب پنل دوم پرسش و پاسخ، پاسخگوی سوالات مخاطبان بودند.

در ادامه مراسم آقای مهندس حامد خانجانی به معرفی برنامه های راهبر برای نشست سوم پرداختند. ایشان عنوان کردند که جهت برگزاری این نشست حدود ۱۲۰۰ نفر ساعت کار شد و حدود ۴۰ جلسه با اساتید و فرهیختگان این حوزه برگزار گردید. وی ضمن تقدیر و تشکر از افراد و مسئولانی که راهبر مهندسان ساختمان را در برگزاری موفق نشست دوم همراهی نمودند، به سیر مراحل بررسی و انتخاب عنوان نشست سوم پرداختند.

این نشست با برگزاری ۲ کارگاه آموزشی با موضوع «مهندس کارآفرین - نظام مهندسی کارآفرین» از سوی آقای مهندس محمدرضا نجفی ساروکلائی و «ملزومات و شرایط یک ناظر موفق» از سوی آقای مهندس مرتضی عیوضی به پایان رسید.

    نظرات