رویکرد وزارت راه و شهرسازی نسبت به بحث نوسازی و بهسازی شهری، کاملاً اجتماعی است
رییس دفتر عمران و بهسازی اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: وزارت راه و شهرسازی احیاء بافتهای نابسامان شهری را در دستور کار دارد.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)،مهندس محمد علی منصوری در نشست مشترک اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان با بیان اینکه رویکرد مجموعه وزارت راه و شهرسازی نسبت به بحث نوسازی و بهسازی شهری، رویکردی کاملاً اجتماعی است، در خصوص اولویت برنامههای نوسازی و بهسازی محلههای هدف گفت: وزارت راه و شهرسازی در حال تدوین برنامهای است که بتواند در احیاء بافتهای نابسامان شهری، ایجاد وحدت رویه، تعاملات بین بخشی و هم افزایی دستگاههای مدیریت شهری گامهای اساسی بردارد.
وی افزود: ما باید در اجرای سند بازآفرینی، اقدامات مناسب بسترسازی و ساماندهی را در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، کالبدی شهرها انجام بدهیم که در اولین قدم اجرای تفاهم نامه فی ما بین سازمان مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور مورد توجه قرار گرفته است که در این راستا حرکت مشترکی را بین اداره کل راه و شهرسازی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و شهرداری های بزرگ استان جهت شناسایی و ساماندهی فضاهای شهری واجد ارزش های تاریخی، فرهنگی و بصری آغاز شده است.
وی افزود: هدف این حرکت انتخاب چند فضای دارای هویت در هر یک از شهرهای هدف و برنامه ریزی لازم جهت پیش بینی برنامه های ارتقاء و ساماندهی، پیگیری تأمین اعتبار و اقدامات محلی می باشد. در این راستا مقرر شد با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهادات خود را ارائه نمایند.
رییس دفتر عمران و بهسازی اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی مسأله اصلی این محلهها، فقر شهری است و این فقر در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی نمایان است. فقر، آموزش، بهداشت، درآمد، امنیت و ... است که تبلور آن کالبدی در هم ریخته و آشفته است.
وی اظهار داشت : از این رو، راه و شهرسازی برنامهای را تحت عنوان بازآفرینی پایدار محدودهها و محلههای هدف برنامههای احیاء ، بهسازی و نوسازی شهری ایران را در قالب سند ملی راهبردی به منظور هماهنگی بین بخشی و وحدت رویه و مدیریت یکپارچه شهری ، که هم منجر به هم افزایی اقدامات کلیه دستگاههاو مدیریت شهری تدوین نموده است.
مهندس منصوری اظهار داشت: توجه به توسعه عرصهها و قلمرو عمومی ، باز گشایی شبکههای دسترسی، پروژههای مشارکتی با محوریت بخش خصوصی و انبوه سازان ایجاد نهادها تسهیل گری محلهای، نهاد سازی، آموزش و اطلاع رسانی از اهداف این سند ملی راهبردی میباشد .
وی گفت: سیاست و رویکرد جدید شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران به نحوی است که ساخت مسکن به عنوان بخشی از برنامهها باشد؛ اساسا سیاست اصلی بستر سازی بافتهای فرسوده جهت حضور سایر کنشگران در بافتها مثل انبوه سازان، مردم، تقویت سازندگان محلی، آموزش، تسهیل گری و اطلاع رسانی در این خصوص میباشد.
وی در خصوص ضرورت انعقاد تفاهنامه همکاری با میراث فرهنگی در نوسازی بافتهای فرسوده گفت: تفاهم نامهها مهمترین اقدام برای بهبود هم افزایی عملکردها هستند، میراث فرهنگی به دلیل نقشی که در نظارت و کنترلهایی که میتواند در ارتباط با فضاهای فرهنگی – تاریخی داشته باشد نقش بسیار عمده و اساسی دارد و مهمترین نقش میراث فرهنگی بازآفرینی جهت ارتقاء فضاهای شهری خاص به لحاظ اهمیت و حفظ پهنه تاریخی آن منطقه میباشد.
رییس دفتر عمران و بهسازی اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: مشارکت بخش خصوصی، عمومی و نهادهای تخصصی و سایر مجامع مردمی که در امر حفاظت از احیای بافتهای تاریخی تلاش میکنند، باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین براساس این تفاهمنامه همهی تلاشمان باید بر این اساس باشد تا در دولت «تدبیر و امید» همهی دستگاهها با یکدیگر همسو باشند و از ظرفیتها استفاده کنند.
مهندس بهاره بزرگمهر مدیر شهرسازی و معماری اداره کل راه وشهرسازی خراسان رضوی نیز در این نشست با بیان اینکه بحث توجه به حفاظت و مرمت محدودههای مناطق تاریخی ارزشمند شهرها از مأموریتهایی است که باید توسط دستگاههای دخیل اجرایی شود، خاطر نشان کرد: بافتهای تاریخی، ثروتهای کشور هستندو محدودههای تاریخی و شیوهی وروند شناسایی بافتهای فرسوده بایدمشخص و انجام شودو اسنادی برای آنها تنظیم شود که بتوان در حفاظت، مرمت و هر نوع صیانت از آنها مداخله کرد.
مهندس بزرگمهر تهیه شرح خدمات برای طرحهای موضوعی در مناطق هدف را که عمدتا بافتهای تاریخی ارزشمند هستند، از جمله اقداماتی دانست که در این زمینه انجام میشود و گفت: با مشارکت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شرح خدمات معین و شخصی از بافتهای تاریخی تهیه میشود و در اختیار دستگاهها از جمله شهرداری قرار میگیرد.
وی مستندسازی و استفاده از تجارب ارزشمند در حوزهی مرمت و حفاظت از آثار تاریخی را یکی از مهمترین اقداماتی دانست که وزارت راه و شهرسازی در حال انجام آن است و تأکید کرد: بیتوجهی به آثار، بافتها و ارزشهای تاریخی باعث شده تا کنون بخش زیادی از آنها را از دست بدهیم. بنابراین در شرایط بحرانی، ضروری است که این همیاری ایجاد شود تا بتوانیم آنها را نجات دهیم و دوباره به زندگی برگردانیم.
مدیر شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی نیز تهیهی سندملی با مشارکت شهرداری و سازمان میراث فرهنگی با هدف بازآفرینی شهری را از دیگر اقدامات این وزارتخانه دانست و تأکید کرد: با این سند، اسناد کاربردی را زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و مدیریت آنها تهیه میکنیم. ملاک عمل متخصصان و شیوهی حفاظت، مرمت و محدودههای تاریخی در قالب این دستورالعملها اعلام میشود.
وی خاطر نشان کرد: تشکیل کارگروه مشترکی بین استانداری، سازمان میراث فرهنگی و اداره کل راه و شهرسازی می تواندزمینهای فراهم کند که شهرداری و نهادهای دخیل برای سیاستگذاری و تأمین منابع موجود، اقدامات لازم را انجام دهند.
درادامه مهندس مرجان اکبری نماینده میراث فرهنگی،صنایع دستی و استان گردشگری با اشاره به اقداماتی که در دورههای گذشته برای حفاظت از آثار تاریخی انجام میشدو اهمیت حفاظت و مراقبت از بافتهای تاریخی، گفت: مجموعههای تاریخی- فرهنگی و موزهها همچون شناسنامه، نشانگر هویت تاریخی و ملی ماست که فقدان آنها غیرقابل جبران است.
وی نگاه هویتی را در حفاظت از بافتهای تاریخی ضروری دانست و گفت : میتوان با توسعه زیرساختها و عمومی شدن فرهنگ حفاظت از بافتهای تاریخی ظرفیت بالایی را برای حفاظت از بافت تاریخی فراهم کرد.
مهندس اکبری با بیان اینکه یکی از بهترین فعالیتها ایجاد همبستگی عمومی برای حفاظت از آثار تاریخی و به خصوص بافت تاریخی شهرهای استان است، خاطر نشان کرد: در بافتهای تاریخی دو موضوع حفاظت و توسعه به طور جدی مطرح است و باید گفت این دو مقوله با یکدیگر در تضاد نیستند و توسعه و حفاظت از بافت تاریخی باید با روش عقلانی و هدفمند مورد توجه قرار گیرد.
پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
نظرات