از نو باغ شاه (باغ ملک آرا) تا بوستان ولایت
در اوایل دوران قاجاریه، شاهزاده محمد قلی میرزا ملقب به ملک آرا متخلص به خسرو که پسر فتحعلی شاه قاجار از همسر عقدی خود آسیه خانم بود، به مدت ۳۷ سال والی ولایت مازندران از دوره فتحعلی شاه تا به تخت نشستن محمد شاه بود.
در این دوره بیرون دروازه جنوبی شهر که به دروازه چهل دختران یا دروازه هزار جریب معروف بود، یک باغ بزرگ برای سکونت والی ساخته شد که ملک شخصی ایشان بوده و به نام نوباغ شاه مرسوم گشت. در ابتدای باغ سردری به نام ناصریه وجود داشت و نقاره چی در مراسمات خاص بر فراز آن نقاره می زد و به همین دلیل منزل وی در همسایگی نو باغ شاه قرار داشت که هم اکنون خیابان خاقانی نام دارد، این باغ از ابتدای میدان شهرداری فعلی تا ایستگاه راه آهن ادامه داشت و در آینده بلوار راه آهن(بلوار ارتش فعلی) و خیابان مازیار از کنار این باغ احداث گردید.
نوباغ شاه از باغهای معروف شهر ساری بود و بیش از ۱۰ هکتار وسعت داشت و در وسط آن ساختمانی بنام کلاه فرنگی به همراه استخری بزرگ قرار داشت در وسط باغ خیابانی بزرگ که در دو طرف آن درختان بلند و زیبای سرو قرار داشت که هم اکنون نیز تعدادی از این سروها، از آن دوران باقی مانده و به همین دلیل این خیابان در آن زمان به نام سرو باغ شاه شناخته می شد.
این باغ بعد از فروپاشی دوران قاجار و تشکیل حکومت بعدی، از طرف نوادگان خانواده شاهزاده محمد قلی میرزا به حکومت شاه وقت آن زمان اهداء و در زمان پهلوی اول این ملک به ارتش بخشیده شد و نوباغ شاه تبدیل به پادگان گردید.
بلوار راه آهن که زائیده نو باغ شاه بود در گذشته بنام محاوره ای استسیون که از کلمه انگلیسی استیشن station به معنی ایستگاه است، شناخته می شد و بعد از بلوار راه آهن به بلوار ارتش امروزی تغییر نام داد.
انتقال پادگان ارتش به خارج شهر همواره از مطالبات شهروندان ساروی بوده و تیم مدیریت شهری با تلاش های مداوم و نیز با پیگیری های مجدانه مهدی عبوری شهردار ساری موفق شد این آرزوی دیرینه مردم ساری را جامه عمل پوشانده و این پادگان با مساحتی بیش از ۶ هکتار در تملک شهرداری ساری قرار گرفت.
با بررسی های دقیق و استفاده از کارشناسان ، شهرداری ساری بر آن شد تا این پادگان قدیمی را به بوستانی زیبا مبدل و در اختیار شهروندان و گردشگران قرار دهد.
بدین ترتیب احداث بوستان ولایت در دستور کار قرار گرفت و پیش بینی های لازم برای ساخت آمفی تئاتر روباز، سراهای هنری، سینما، موزه ها ، پارکینگ و ساختمان شورای اسلامی شهردر این مکان انجام شد .
این بوستان در دوازدهم اردیبهشت ماه سال جاری ، با حضور مسئولان کشوری ، استانی و شهروندان ساروی مورد بهره برداری قرار گرفت.
منبع: کتاب جغرافیای تاریخی ساری – نوشته دکتر حسین اسلامی
لینک اصل خبر در سایت شهرداری ساری
نظرات