تنگ شدن حلقه فعالیت متخلفان ساختمان در حریم مشهد

اولین جلسه کمیته صیانت از حریم شهر مشهد با حضور مسعود ایاز، مدیرکل نظارت بر ساخت و سازها و کمیسیون ماده صد شهرداری مشهد، حقدادی سرپرست معاون دادسرای ویژه شهرسازی شهرداری مشهد، کیومرث مقدم فرمانده یگان حفاظت سازمان زمین و مسکن، مرتضی شیرزوراندری مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بینالود و تنی چند از نمایندگان دستگاه هایی چون جهاد کشاورزی، اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی، اداره حفاظت اراضی و املاک آستان قدس، یگان حفاظت و نظارت بر اوقاف و امورخیریه و غیره برگزار شد تا حلقه فعالیت متخلفان ساختمانی در حریم شهر مشهد تنگ تر شود و ساخت و سازهای غیرقانونی در حریم شهر بیش از هر زمان دیگری تحت کنترل درآید.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شهرداری مشهد، در این جلسه که در تالار کوهسنگی برگزار شد، مدیرکل نظارت بر ساخت و سازها و کمیسیون ماده صد شهرداری مشهد با اشاره به وسعت ۸۶ هزار هکتاری این کلانشهر، گفت: وسعت شهر، تهدیدات خاص خود را نیز به دنبال دارد که برای رفع این تهدیدات، ضرورت همافزایی و هماهنگی هر چه بیشتر دستگاههای اجرایی در محدوده شهر را مورد تاکید قرار میدهد.
مسعود ایاز با بیان اینکه محدوده شهر تا سال ۷۲ در طرح خازنی ۱۲۰ هزار هکتار بود، افزود: همچنین این محدوده در طرح مهرآزان به ۳۰ هزار هکتار کاهش یافت و در سال ۸۵ نیز بر اساس مطالعات طرح فرنهاد محدوده شهر به ۸۶ هزار هکتار رسید.
وی بروز این تغییرات را زمینهساز شکلگیری برخی نابسامانیها در ساخت و سازها عنوان کرد و گفت: در نتیجه این تغییرات، ۳۰ هزار باغ ویلا در حریم شهر ایجاد شد و ۸ هزار کارگاه سبک و سنگین تولیدی و شمار زیادی سکونتگاه غیر رسمی شکل گرفت. این در حالی بود که محدوده شهر حریم مشخصی نداشت.
هوشمندسازی و مشارکت دهیاریها، دو عامل توفیق در برخورد
مدیرکل نظارت بر ساخت و سازها و کمیسیون ماده صد شهرداری مشهد با اشاره به بروز افتراغاتی با شهر بینالود، خاطرنشان کرد: مرز حریم در طرح جامع با مرز تقسیمات سیاسی مغایرت دارد، همین امر سبب سوء استفاده های مختلف از این فضا شده است.
ایاز در ادامه پیشنهاد کرد: مرکز هوشمند کنترل و نظارت پایش تخلفات ساختمانی ایجاد شود و با تجهیز دستگاههای اجرایی و متولی امر به مانیتور و دوربین و پهباد، اطلاعات مورد نیاز بارگذاری شود، تخلفات شناسایی گردد و از طریق شبکه بی سیم به صورت مشترک تخلفات به مرکز اعلام شود.
وی تصریح کرد: در این صورت موارد تخلف به نزدیک ترین گشت اعلام میشود و نسبت به شناسایی، اخطار و جمعآوری به موقع اقدام لازم صورت میگیرد.
مدیرکل نظارت بر ساخت و سازها و کمیسیون ماده صد شهرداری مشهد در ادامه به وجود سامانه پایش تخلفات ساختمانی اشاره کرد و گفت: ۲ سال از زمان طراحی این سامانه میگذرد و هم اکنون در مرحله نهایی کار هستیم. بدین ترتیب با بکارگیری این سامانه، آنچه در گشت فیزیکی مشاهده میشود، در سامانه بارگذاری میگردد. همچنین اخطار ثبت میشود و دستور آنلاین به صورت الکترونیکی اخذ میشود.
ایاز بر لزوم استفاده از مشارکتهای مردمی و دهیاران در ارائه گزارش ساخت و سازهای غیرمجاز تاکید کرد و گفت: ضرورت دارد موارد ساخت و ساز غیرمجاز در اطراف روستاها از طریق دهیاران اعلام شود.
لزوم برقراری ارتباط سریع دستگاه قضایی با سایر دستگاهها در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز
در این جلسه، سرپرست معاون دادسرای ویژه شهرسازی شهرداری مشهد با اشاره به برگزاری اولین جلسه کمیته صیانت از حریم شهر مشهد، گفت: تلاش در برقراری ارتباط سریع دستگاه قضایی با سایر دستگاههای دخیل در کار و ایجاد وحدت رویه در دستگاههای ذیربط در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز حریم شهر مهمترین اهداف برپایی این کمیته است.
قاضی حقدادی بیان کرد: همچنین برقراری گشتهای مشترک کمیته حفظ حقوق بیتالمال و ایجاد بستری واحد برای قانون مداری در حریم شهر از جمله مواردی است که مورد تاکید است.
لزوم شناسایی سرشاخههای اصلی ساخت و سازهای غیرمجاز
مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بینالود در ادامه این جلسه به ایراد سخن پرداخت و بیش از هر چیز بر عملیاتی شدن اقدامات در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم شهر تاکید کرد و گفت: برای برخورد با این معضل، باید سرشاخهها و افرادی که مردم را تشویق به ساخت و ساز غیرمجاز میکنند، شناسایی شده و با آن ها برخورد قانونی شود تا تخلفات در این حوزه کاهش یابد.
مرتضی شیرزوراندری ادامه داد: در عین حال ضرورت دارد متخصصان جی.آی.اس شهری بکارگیری شوند تا با بروز رسانی ماهانه و هفتگی نقشه های حریم شهر، تغییرات را به سرعت بررسی و گزارش کنند.
عملیاتی شدن نتایج کمیته در آینده نزدیک
کیومرث مقدم فرمانده یگان حفاظت سازمان زمین و مسکن نیز خواستار هدایت شدن گشتهای هدفمند و برنامهریزی دقیق برای برخورد با سازندگان بناهای غیرمجاز در حریم شهر شد و اظهار کرد: هر چه اقدامات پیشگیرانه به تاخیر افتد، تخلفات بیشتر رخ می دهد و ضرورت دارد نتایج این جلسه به سرعت عملیاتی شود.
برخی مصوبات این کمیته به این شرح است: همکاری بین دستگاهی و قراردادن اطلاعات مورد نیاز دستگاه های ذی مدخل در حریم شهر در اختیار دبیرخانه کمیته صیانت از حریم به منظور هم افزائی و تشکیل بانک اطلاعات حریم شهر.
اجرای پیشنهاد به اشتراکگذاری ضوابط و مقررات مرتبط با حریم دستگاههای مربوطه در حریم شهر و تشکیل جلسه با دهیاران روستاهای واقع درحریم شهر به منظور رفع مغایرت در اقدامات خط طرح هادی با حریم شهر.
همچنین درخصوص درخواست برخورد با متخلفان ساخت و ساز و تغییر کاربری غیرمجاز و متصرفین مقرر شد هر دستگاه کارشناس خبره و مطلع خود را معرفی و پس از اعلام نظر تیم کارشناسی نسبت به اعمال قانون وبرخوردبا متخلفین با محوریت دستگاه قضائی اقدام گردد.
نجمه کیشی
نظرات