تعداد ۳۰۷ حلقه چاه غیرمجاز در خراسان جنوبی شناسایی شده است

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: تاکنون ۳۰۷ حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی شده است که بعد از تعیین تکلیف در مراجع قضایی نسبت به مسدود سازی آنها اقدام خواهد شد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی، "سید سعید پورجعفر" در نشست خبری که با حضور اصحاب رسانه در اتاق خبر این شرکت برگزار شد،با اعلام این خبر افزود: خراسان جنوبی کمترین تعداد چاه غیرمجاز را در کشور دارد و بیشتر چاه های غیرمجاز شناسایی شده در استان دستی بوده و در مجموع حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب از این چاه ها برداشت می شود.

وی با بیان اینکه مسدود و پر کردن چاه های غیرمجاز جزو برنامه های همه ساله آب منطقه ای می باشد، خاطر نشان ساخت: تاکنون تعداد ۱۳۳ حلقه از این چاه ها با دستور قضایی ،توسط این شرکت پر و مسلوب المنفعه شده است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای یکی از برنامه های اصلی این شرکت اجرای طرح تعادل بخشی منابع آب زیرزمین دانست و گفت:

در این راستا ، از ۲ هزار حلقه چاه برقی در استان تاکنون یک هزار و ۷۲۰ حلقه چاه مجهز به کنتور هوشمند شدند و اکثر شهرستان ها از این مهم برخوردار شده اند بجز شهرستان طبس که با انعقاد قرارداد به زودی هوشمندسازی چاه ها انجام خواهد شد.

وی برگزاری جلسات اطلاع رسانی در مناطق روستایی و شهری را یکی دیگر از برنامه های این طرح ذکر کرد و گفت: مشارکت مردم و کشاورزان نخستین و مهمترین عامل موثر در مدیریت آب است.

وی همچنین به اجرای طرح دانش آموزی نجات آب (داناب) اشاره کرد و اظهار داشت: این طرح هر سال با همکاری آموزش و پرورش اجرا می شود که در این زمینه دانش آموزان با وضعیت منابع آب استان، چالش های این بخش و بهینه سازی مصرف آب آشنا می شوند.

وی خرید چاه های کم بازده را از دیگر برنامه های طرح تعادل بخشی ذکر کرد و گفت: تاکنون پنج چاه کم بازده از متقاضیان استان خریداری و تعدادی پر شده که تعدادی به نفع سفره های آب زیرزمینی تغییر مصرف داده شده است واین شرکت برای خرید سایر چاه های کم بازده که توسط متقاضیان اعلام  می شود،آمادگی دارد.

پورجعفر با بیان اینکه بیشترین حجم مصرف آب در بخش کشاورزی است اظهار داشت: با اجرای طرح تعادل بخشی بایستی در بازه زمانی پنج ساله می بایست کسری مخزن فعلی منابع آب زیرزمینی جبران و به صفر برسد.

۶۰ هکتار از حریم و بستر رودخانه در استان آزادسازی

در ادامه مدیر رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای به وضعیت رودخانه های استان اشاره کرد و گفت: ۱۲۰ مورد تصرف غیرمجاز در بستر رودخانه ها شناسایی شده است و در سال جاری نیز ۶۰ هکتار از حریم و بستر رودخانه در استان آزادسازی شده است.

"مجتبی رضایی مناوند" گفت:همچنین در بستر رودخانه ها هفت مورد برداشت غیرمجاز شن و ماسه شناسایی شده است اما حجم آبراهه ها و رودخانه ها در استان بسیار زیاد است  از این رو امکان اینکه بتوان همه موارد تخلف را شناسایی کرد، وجود ندارد.

وی در پاسخ به تخلف صورت گرفته در رودخانه روستای شهرستانک از توابع شهرستان خوسف اظهار داشت: گزارش این پرونده تهیه  و به دادگستری خوسف ارسال شده است .

وی افزود: تخلف صورت گرفته در این پرونده تنها منحصر به بستر رودخانه نبوده بلکه به منابع آب پایین دست هم صدمه وار شده و از طرف دیگر مسائل اجتماعی هم در آن دخیل بوده که در شورای تامین شهرستان هم بررسی شده است.

رضایی مناوند گفت: ما وظیفه خود را انجام داده ایم و پرونده در مسیر رسیدگی در دادگاه قرار دارد ولی ما به هیچ عنوان از حق و حقوق دولت و مردم کوتاه نخواهیم آمد.

جبران ۶۵ میلیون مترمکعب از کسری مخزن دشت های استان

در ادامه مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی با اشاره به تصویب طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در پانزدهمین جلسه شورای عالی آب کشور، گفت: حفر چاه در دشت های مطالعاتی، خرید چاه های کشاورزی کم بازده، تشکیل گروه های گشت بازرسی، جایگزینی پساب فاضلاب با چاه های کشاورزی، نصب کنتورهای هوشمند، تشکل های آب بران، بازار محلی آب و سایر عمده این پروژه ها هستند.

" علیرضا پیرتاج" گفت: با اجرای طرح تعادل بخشی و نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های کشاورزی، علیرغم کاهش ریزش های جوی ،کسری مخزن در دشت های استان از ۱۸۵ میلیون مترمکعب آب در سال ۹۲ اکنون به ۱۲۰ میلیون مترمکعب رسیده و ۶۵ میلیون متر مکعب از این کسری مخزن جبران شده است.

وی افزود: با نصب کنتورهای هوشمند در چاه های کشاورزی میزان مصرف برق از ۴۲۹ میلیون کیلووات در سال ۹۲ اکنون به ۲۹۰ میلیون کیلووات رسیده که معادل حدود ۴۵ درصد صرفه جویی است.

وی اظهار داشت: هزینه نصب کنتور هوشمند بر روی چاه های کشاورزی طبق قانون بر عهده مالکان است اما در خراسان جنوبی با رایزنی هایی که انجام شد هزینه همه این کنتورها از محل اعتبارات دولتی تامین شده است.

۷ سد مخزنی در خراسان جنوبی در دست بهره برداری است

مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آب شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی نیز در این نشست با بیان اینکه در حال حاضر هفت سد مخزنی  و ۱۲ سد تغذیه مصنوعی در استان در دست بهره برداری است،خاطر نشان ساخت: حجم فعلی مخازن سدهای مخزنی حدود ۱۳.۵ میلیون مترمکعب است که در بارش های اخیر حدود ۲.۸ میلیون متر مکعب به حجم سدها افزوده شد.

"ناصر نیک نیا" افزود: درصد پر بودن مخازن سدهای مخزنی تقریبا ۲۳ درصد است به این معنا که نزدیک ۷۷ درصد سدها خالی بوده و امید است در بارش های اسفند امسال و بهار ۹۸ جبران شود.

وی گفت: در سدهای تغذیه مصنوعی استان نیز از ابتدای مهرماه تاکنون ۳.۵ میلیون متر مکعب آب وارد شده و ۲ میلیون متر مکعب در بهمن ماه جاری افزوده شده است.

وی با بیان اینکه ۲ طرح ملی و یک طرح متمرکز استانی در زمینه تاسیسات آبی استان در دست اجرا است گفت: طرح مرمت و بازسازی تاسیسات آبی مربوط به شبکه ها و سدهای استان از محل اعتبارات ملی تامین اعتبار شده است.

مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آب شرکت آب منطقه ای استان ادامه داد: طرح تجهیز نقاط و ابزارهای اندازه گیری آبهای سطحی سدها و شبکه های خراسان جنوبی از دیگر طرح هاست که در این زمینه بیش از ۷۰ درصد سدها و شبکه های استان به کنتورهای اندازه گیری حجمی جریان مجهز شده اند.

نیک نیا از کنترل پایداری تاسیسات سدهای استان خبر داد و گفت: امسال تاسیسات شیرآلات سد حاجی آباد زیرکوه به روزرسانی و برقی شد تا بهره برداری بهتری از آن انجام شود.

وی ادامه داد: سال آینده عملیات لرزه نگاری برای سدهای استان انجام می شود همچنین قرار است سیستمی اجرا شود که کنترل و بهره برداری از منابع آب سطحی به صورت آنلاین و برخط انجام شود.

مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری از تاسیسات آب شرکت آب منطقه ای استان درباره سد رزه درمیان گفت: این سد با ظرفیت ۲۴ میلیون متر مکعب احداث شده که در پایین دست آن ۳۰۰ هکتار اراضی کشاورزی جانمایی و تجهیز شده است.

وی افزود: همچنین ۲۲ کیلومتر خط انتقال توسط شرکت آب منطقه ای از سد رزه تا اراضی احداث شده است و آماده تحویل آب به اراضی کشاورزی پایین دست را داریم.

نیک نیا اظهار داشت: در این منطقه یک شرکت تعاونی توسط ساکنان همان منطقه تشکیل شده و شرکت اعلام آمادگی کرده به اهالی سهام واگذار کند.

لینک اصل خبر در سایت شركت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی

    منبع خبر

    شركت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی

    شركت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی یک سازمان دولتی می باشد

      نظرات