پایان یک رویداد بزرگ در معماری، آغاز حرکتی به سوی آینده
نگاهی به برگزاری دومین کنفرانس بین المللی معماری و سازه و سومین کنفرانس ملی سازههای فضاکار
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) دانشکده معماری و قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران، هفته پایانی اردیبهشت ۱۳۹۰ میزبان بزرگترین رویداد معماری ایران بود. رویدادی برجسته و بزرگ که پس از چهار سال انتظار و با تلاش همه جانبه بسیاری از اهالی دانش به وقوع پیوست. دومین کنفرانس بینالمللی معماری و سازه در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه افتتاح شد و به دنبال آن ۲۷ اردیبهشت، زنگ فعالیت سومین کنفرانس ملی سازههای فضاکار به صدا درآمد. سرانجام با برپایی موفقیتآمیز برنامههای متنوعی که توسط دست اندرکاران این دو کنفرانس تدارک دیده شده بود، ۲۸ اردیبهشت مراسم اختتامیه برگزار شد و با بسته شدن دفتر این رویداد بزرگ نتیجه ماهها تلاش به حرکتی تبدیل گشت که امید آن میرود در آینده به بهترین شکل در میان دانشپژوهان و مخاطبان این کنفرانسها دیده شود.
اهداف و محورهای کنفرانسها
دومین کنفرانس بین المللی معماری و سازه امکان تبادل نظر و ایجاد ارتباط علمی با دانشگاهها و مراکز تخصصی ایران و جهان در زمینه مفاهیم مشترک معماری، سازه، تکنولوژی معماری و فناوریهای نوین را به عنوان اهداف خود برگزید و آموزش سازه در معماری، تأثیر متقابل سازه، فرم، عملکرد، تکنولوژی معماری و هویت فرهنگی،معماری دیجیتال و تأثیر آن بر روند طراحی سازه، سازه و معماری پایدار، فناوریهای نوین ساختمانی و معماری ایران در آستانه هزاره سوم را در محورهای کار خود قرار داد.
سومین کنفرانس ملی سازه های فضاکار نیز اهدافی همچون توسعه و ترویج دانش در زمینه معماری و سازههای فضاکار، فراهم کردن بستری برای ارایه نتایج تحقیقات محققان در زمینه معماری و سازه های فضاکار، بحث و تبادل نظر برای گسترش و تعمیق فعالیتهای تحقیقاتی، توسعه و ترویج مهارتهای مورد نیاز مدیران و متخصصان معماری و سازههای فضاکار و ایجاد و توسعه شبکههای متخصصان و کارشناسان معماری و سازههای فضاکار در کشور را در دو روز برگزاری خود دنبال کرد.همچنین ویژگیهای معماری سازه های فضاکار، فرمشناسی در سازههای فضاکار، تأثیر متقابل فرم معماری و رفتار سازهای، ویژگیهای مصالح(اعضای سازه و پوشانهها)، روشها و فرآیندهای تولید، ساخت، نصب و اجرا و مدیریت کیفیت از دیگر محورهای این کنفرانس علمی بودند.
شرکت کنندگان و سخنرانان
استقبال از این دو کنفرانس بسیار چشمگیر بود به طوری که فضای کل دانشگاه را تحت تأثیر قرار داده بود. در میان شرکتکنندگان حضور تعداد زیادی از مهندسان، معماران، پیمانکاران، سازندگان، طراحان و دانشجویان به چشم میخورد. استادانی از کشورهای آلمان، سنگاپور، ژاپن، لهستان، ایتالیا، اتریش، استرالیا، چین، نیوزلند، دانمارک و اوکراین نیز در این دو رویداد شرکت کردند که در میان آنها میتوان به حضور «یورگ اشلایخ» از آلمان، «کوریومیورا» و «ماسائو سایتو» از ژاپن، «تیان لن» از چین و پروفسور «اندروچارلستون» از نیوزلنداشاره کرد.علاوه بر این پروفسور هوشیار نوشین،استاد دانشگاهSurrey انگلستان و رییس افتخاری کنفرانس سازههای فضاکار، دکتر جهانگیر درویش، دکتر سعید صدری و دکتر ایرج اعتصام نیز به عنوان اساتید برجسته مقیم خارج از کشور نیز با حضورشان در این دو کنفرانس به اعتبار علمی آن افزودند.
سخنرانیها و مقالات
در این چهار روز ۱۰۷ سخنرانی صورت گرفت که ۵۳سخنرانی مربوط به کنفرانس معماری و سازه بود و ۵۴ سخنرانی نیز در کنفرانس سازه های فضاکار ایراد شد. در میان سخنرانیهای کنفرانس معماری و سازه، ۱۸ سخنرانی توسط سخنرانان خارجی و مابقی توسط اساتید ایرانی برگزار شد. در کنفرانس معماری و سازه ۱۱۴مقاله دریافت شد که از بین مقالات پذیرفته شده تعداد ۳۳مقاله به صورت سخنرانی و ۵۳ مقاله به صورت پوستر عرضه شدند.
همچنین در کنفرانس ملی سازههای فضاکار ۴۱سخنران ایرانی و ۱۳ سخنران بینالمللی بودند. تعداد مقالات ارسال شده به این کنفرانس هم ۴۴ مقاله بود که از بین مقالات پذیرفته شده، ۲۰ عنوان برای سخنرانی و ۱۸ عنوان به صورت پوستر در نظر گرفته شد.
مسابقات،کارگاهها و نمایشگاه
دست اندرکاران کنفرانسها برای این ۴ روز، ۱۴کارگاه تخصصی (۹ کارگاه به زبان انگلیسی و ۵ کارگاه به زبان فارسی) در حوزه معماری، سازه و سازههای فضاکار در نظر دیده بودندکه توسط اساتید برجسته ایرانی و خارجی برپا شد. نمایشگاه تخصصی معماری، سازه و سازههای فضاکار هم با ۷۴ غرفه از رسانههای تخصصی، شرکتهای معماری و سازههای فضاکار، انجمنهای علمی و تخصصی و سازمانهای دولتی در مصلای دانشگاه تهران برگزار شد و این مجموعههای فعال توانستند دستاوردها و تجربیات خود را به نمایش بگذارند.
از دیگر برنامههای جانبی این رویداد میتوان به برگزاری پنج مسابقه تخصصی اشاره کرد؛مسابقه «طراحی مجموعه های نوین ورزشی» که به بررسی پروژههای مجموعههای ورزشی(استادیومها، سالنهای چند منظوره و...) در پنج سال گذشته پرداخت و مسابقه «معماری الگوی سالنهای ورزشی» نیز که به طراحی سالنهای تمرینی چند منظوره ورزشی (بدون تماشاچی)اختصاص داشت. این دو از جمله مسابقات تخصصی کنفرانس سازههای فضاکار بودند که با حمایت شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور برگزار شدند. مسابقه «فناوری برتر در معماری» نیز برای پروژههای ساخته شده در ۱۰ سال گذشته با حمایت جامعه مهندسان مشاور ایران برگزار شد و «پایاننامه برتر دانشجویی» هم از دیگرمسابقات برنامهریزی شده توسط قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران بود که به بررسی و انتخاب پایان نامههای برتر دورههای کارشناسی ارشد و دکتری در حوزه فناوری معماری و سازههای فضاکار پرداخت. در این میان، مسابقه ساخت صندلی هم با حمایت شرکت لیو برای دانشجویان برگزار شد که با استقبال بینظیری روبه رو شد.
حامیان
برنامهریزی و برگزاری این دو رویداد علمی را که توسط دانشکده معماری و قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران، برپا گردید، دو شرکت سازههای پارچهای دیبا و شرکت طرح و فنآوری معماررای عهده دار بودند. ضمن این که معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران، جامعه مهندسان مشاور ایران، سازمان نظام مهندسی کشور و استان تهران، شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی وانجمن علمی سازههای فضاکار ایران و کمیسیون ملی یونسکو-ایران و شرکت میستر استپ از این دو کنفرانس حمایت کردند. در این میان انجمنهای معتبر بینالمللی در حوزه سازههای فضاکار IASS , IJSS نیز حمایت خود را از برگزاری این رویداد علمی اعلام کردند.
همچنین وبگاههای خارجی از جمله, IASS , All Conferences ,IMS , Tensinet, Conference Alert نیز به درج اطلاعات کنفرانسها پرداختند.در مجموع ۳۸ دانشگاه،۳انستیتوی تحقیقاتی،۳ قطب علمی فناوری و ۱۹ سازمان دولتی و خصوصی،قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران را در این مسیر همراهی کردند. در نهایت این کنفرانسها با حمایت وسیعی از سوی رسانههای تخصصی معماری و سازه رو به رو شدند که میتوان از میان آنها به مجلات ۲A، آبادی، افق ساختمان، پیام نظام مهندسی، شارستان، طراح، طرح و سازه، فرآیند معماری، معماری داخلی، معماری محوطه، معماری و ساختمان، همشهری معماری و مهندس مشاور اشاره کرد.
تحول برمبنای اندیشه
در حاشیه برگزاری دومین کنفرانس بینالمللی معماری و سازه و سومین کنفرانس ملی سازههای فضاکار، پروفسور محمود گلابچی رییس دو کنفرانس،دیدگاه خود را درباره حوزه معماری و سازه در کشور این طور بیان کرد: «معماری و مهندسی کشور نیازمند یک تحول برمبنای اندیشهای نو است و از این رو ابداع، نوآوری، خلاقیت وحرکت به سوی آیندهای مبتنی برفناوریهای نوین به عنوان شعار دو کنفرانس معماری و سازه و سازه های فضاکار انتخاب گردید. این دو کنفرانس را باید مبدأ تحولاتی در اندیشه معماری و نقش مهندسی ساختمان درکشور در نظر گرفت، آن گونه که در نهایت منجر به ارتقای معماری و مهندسی شود. پایان کنفرانسها نقطه شروع تمام فعالیتهایی است که باید برای معماری و مهندسی کشور انجام داد. ما باید راهی را که با دانش و اندیشه شروع کردهایم برای یافتن راهحلهای بهتر در مهندسی و معماری کشور ادامه دهیم. خوشحالم که به این نقطه رسیدهایم و امیدوارم که این تلاش و همکاری محققان و مهندسان و دانشجویان، اولین گامها و امیدها را برای رسیدن به چنین مقصودی فراهم کرده باشد. هدفی که بدون مشارکت دانشگاهها، سازمانهای علمی و پژوهشی و دستگاههای اجرایی میسر نیست. همچنان که ابداع، نوآوری و خلاقیت از رویکردهای اصلی ما در این کنفرانسها بوده است، بهرهگیری از دانش گذشته معماری، از شرایط امروز و از آن چه در جهان کسب شده همه و همه برای ساختن ایرانی آباد و سربلند وظیفه ماست.»
دیدار بعدی در سال ۹۴
دکتر حامد مظاهریان، رییس دانشکده معماری و مدیر قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران هم در پایان این دو کنفرانس اعلام کرد از هم اکنون باید برای کنفرانسهای ۹۴ برنامهریزی کنیم. مظاهریان با اعلام رضایت از کنفرانسهای ۹۰ و تقدیر از همه اساتید خارجی و ایرانی شرکت کننده در دو کنفرانس خاطر نشان کرد: «دستیابی به سطحی از دانش فنی، مهندسی و مدیریتی که دربرگیرنده همه جوانب طراحی، ساخت و اجرای پروژهها در سطح کلان توسعه عمرانی کشور باشد، هدفی است که قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران در سلسله برنامههای طرح دعوت (دورههای عالی و تخصصی) پیگیری میکند.دانشگاههادر ایران با یک شروع غیر ایدهآل که در ارتباط با صنعت نبوده، متولد شدهاند و این موضوع رشتههای دانشکده معماری را نیزشامل میشود. یعنی دانشگاهها و رشتههایی نداریم که تقاضامحور باشند. تاکنون دانشگاهها و صنعت در کشور هرکدام مسیری جداگانه را طی کردهاند ولی خوشبختانه در سالهای اخیر این فاصلهکاهش پیدا کرده و در حال حاضر به ویژه در قطب علمی فناوری معماری، کاملاً با صنعت کشور و نیازهای آن در حال حرکت هستیم. مدیر قطب علمی فناوری معماری دانشگاه تهران با اشاره به استقبال زیاد دانشجویان از این کنفرانس اضافه کرد:«وظیفه قطب علمی فناوری معماری این است که فارغالتحصیلان را پس از پایان دوره دانشگاهی نیز همراهی کند، بر همین اساس این قطب با هدف نزدیک کردن معماران و مهندسان و بخش دانشگاهی با صنعت راهاندازی شده است.»
نظرات