هزینه ۱٫۵ میلیارد تومانی رانش زمین در منطقه
مدیر عامل شرکت آزادراه تهرانشمال با اشاره به ساخت ۲۰۰ متر دیوار به عرض ۱۵متر برای جلوگیری از رانش زمین در یکی از قطعات منطقه ۴ آزادراه گفت: ریزش خاک در دو قطعه این منطقه ۱٫۵ میلیارد تومان هزینه به ما تحمیل کرد.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) عباسعلی آببر با اشاره به اینکه منطقه ۴ آزادراه تهران - شمال را شهریور امسال تحویل میدهیم، اظهار داشت: طول این منطقه آزادراه ۲۱٫۵ کیلومتر با احتساب رمپ و لوپها است؛ عرض هر یک از باندها ۱۲٫۵ متر و کلاً ۱۰ میلیون مترمکعب خاکبرداری لازم دارد که اغلب این خاکبرداریها انجام شده است.
آببر اظهارداشت: منطقه ۴ با پیشرفت فیزیکی ۸۲٫۶ درصد، از سه راهی دشت نظیر شروع شده و تا کمربندی چالوس ـ تنکابن ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه در این قطعه ۵۳۵ ملک به مساحت ۷۲۹ هزار متر مربع تملک شده اضافه کرد: در این مسیر ۴ تونل به طول ۱۲۰۰ متر و چندین پل بزرگ وجود دارد که عملیات اجرایی آنها در حال انجام بوده و رو به پایان است.
مدیر عامل شرکت آزادراه تهرانشمال با بیان اینکه احداث پل روشنرده در این قطعه با پیشرفت مطلوبی همراه است، گفت: در این منطقه به صورت سه شیفته عملیات اجرایی انجام میشود تا پروژه پایان شهریور تکمیل شود.
آببر خاطرنشان کرد: تا به امروز ۱۸۰ میلیارد تومان بابت ساخت، مشاوره، پیمانکار، ارزیابی، املاک و مالیات بر ارزش افزوده در این پروژه هزینه شده است، ضمن آنکه ۶۰ میلیارد تومان دیگر برای اتمام ۱۷ درصد باقیمانده نیازمندیم.
* چشمه بالادستی در فاصله ۲ کیلومتری پروژه موجب ریزش خاک شد
وی با بیان اینکه مقرر شده بود قطعه چهار آزادراه تهران - شمال تا پایان سال ۹۰ به بهرهبرداری برسد، گفت: در دو نقطه منطقه ۴ آزادراه رانش زمین رخ داد، البته مطالعات مقدماتی در اینباره به دقت انجام شده بود، اما در حین اجرا اتفاقات غیرمترقبه رخ میدهد.
مدیر عامل شرکت آزادراه تهران - شمال اضافه کرد: مطالعات این قطعه توسط چندین شرکت چینی و ایرانی انجام شده بود، اما به دلیل نقص برخی از بررسیها، با ریزش مواجه شدیم.
آببر اظهار داشت: رانش زمین دراین دو منطقه موجب شد که مدتزمان اجرای پروژه طولانیتر شود، ضمن آنکه ۷۰۰ هزار مترمکعب خاکبرداری افزوده شد.
مدیرعامل شرکت آزادراه تهران ـ شمال تصریح کرد: در کیلومتر ۲۵۰+۱۲ حدود ۲۰۰ متر دیوار به عرض ۱۵متر برای جلوگیری از رانش زمین ساخته شد.
وی تصریح کرد: رانش غیر قابل پیشبینی زمین در منطقه چهار که ناشی از یک چشمه بالا دستی در فاصله ۲ کیلومتری پروژه بود موجب شد تا حدود ۶۰۰ هزار مترمکعب خاک به جاده اصلی ریزش کند که در این راستا مستحکم سازی دیواره انجام شد.
آببر در تشریح دلیل ریزش و رانش در ۲ قطعه منطقه ۴ آزادراه، اظهارداشت: رانشها را در طراحی اولیه نمیتوان بررسی کرد؛ توده عظیمی از خاک روی سنگ است و وقتی که خاک بیش از اندازه خیس شد، روی لایه سر میخورد، بنابراین قابل پیشبینی نبود که در دو نقطه منطقه ۴ آیا اینگونه رانشها رخ میدهد یا خیر؟
* ریزش خاک در منطقه چهار آزادراه ۱٫۵ میلیارد تومان هزینه تحمیل کرد
مدیر عامل شرکت آزادراه تهران - شمال اظهار داشت: ریزشهای اخیر در دو قطعه منطقه چهار علاوه بر آنکه مدت زمان اجرا را افزایش داد، هزینههای ساخت این قطعه را نیز افزایش داد که این رقم حدود ۱ تا ۱٫۵ میلیارد تومان است.
* معرفی پیمانکاران برای دریافت تسهیلات خرید ماشین آلات ساخت جاده و ادوات حفر تونل
وی در خصوص دریافت تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی برای خرید تجهیزات و ماشین آلات ساخت جاده و حفر تونل برای شرکت آزادراه و پیمانکاران، خاطرنشان کرد: ما پیمانکاران خود را به صندوق توسعه ملی معرفی میکنیم، یعنی پیمانکاران درخواستهای خود را به شرکت آزادراه تهران - شمال ارائه میدهد و ما این درخواستها را تأیید کرده و به وزارت راه میفرستیم تا برای ارائه تسهیلات همکاری شود.
* مشخصات فنی کلی آزادراه تهران - شمال
مسیر آزادراه تهران -شمال در قطعه یک از محل تقاطع غیر همسطح با بزرگراه ۷۶ متری شهید همت و بزرگراه آزادگان شروع و در امتداد دره کن پس از گذشتن از حاشیه روستای سولقان به تدریج از منطقه کوهستانی توچال عبور کرده و سپس توسط تونل بلند تالون به طول چهار هزار ۸۵۰ متر این رشته کوه را قطع کرده و در دامنههای شمالی آن در منطقه دوآب شهرستانک قرار میگیرد.
این آزادراه در دره سرهنگ وارد تونل البرز به طول شش هزار و ۳۰۰ متر شده و در محدوده پل زنگوله خارج میشود، سپس با عبور از ارتفاعات البرز به موازات جاده موجود کرج - چالوس تا شهر چالوس ادامه یافته و در نهایت با یک تقاطع غیر همسطح به کمربندی نوشهر - چالوس -تنکابن متصل میشود؛ اجرای این قطعه ۳۲ کیلومتری موجب میشود مسیر فعلی تهران تا چالوس حدود ۶۰ کیلومتر کوتاهتر شود.
در مجموع دو باند رفت و برگشت ۱۴۵ دهنه تونل به طول تقریبی ۸۸ کیلومتر در این محور وجود خواهد داشت؛ تونلهای تالون و البرز به ترتیب به طول تقریبی چهار هزار ۸۵۰ متر و شش هزار و ۳۵۰ متر (در هر باند) بلندترین تونلهای این محور هستند.
همچنین تعداد پلهای بزرگ در باند رفت و برگشت این آزادراه در مجموع ۹۷ دهنه و طول کل آن حدود ۱۳ کیلومتر خواهد بود؛ طول این آزادراه ۱۲۱ کیلومتر بوده و دارای ۲ خط در هر باند و پیشبینی سه خط در فرازهای تند است.
حداکثر شیب طولی مسیر شش درصد، حداقل شعاع قوسها در اغلب قسمتهای مسیر ۴۵۰ متر، میانگین سرعت سیر ۸۰ کیلومتر در ساعت و تعداد تونلها در باند رفت و برگشت ۱۴۵ دستگاه که جمعاً به طول تقریبی ۸۸ کیلومتر است.
الف) مشخصات قطعه یک آزادراه تهران شمال
قطعه یک این آزادراه حدفاصل تهران - دوآب شهرستانک به طول تقریبی ۳۲ کیلومتر است؛ این منطقه از تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان و امام زاده عقیل و تونل تالون و دره لانیز به سه راهی شهرستانک میرسد؛ اجرای این قسمت که طول آن تقریباً ۳۲ کیلومتر بوده و ساخت آن در اولویت است موجب می شود قسمتی از راه فعلی که از طریق کرج میگذرد حذف شده و مسیر فعلی حدود ۶۰ کیلومتر کوتاهتر شود و صرفهجویی قابلتوجهی در مصرف سوخت، استهلاک و وقت رانندگان را به دنبال خواهد داشت؛ احداث و تکمیل این منطقه مهم که در مصوبه هیئت دولت اولویت اول داشته، سالها به تعویق افتاده است، این قطعه در حال حاضر حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
ب) مشخصات قطعه دو آزادراه تهران شمال
این منطقه حد فاصل دو آب شهرستانک - پل زنگوله به طول تقریبی ۲۵ کیلومتر است؛ تونلهای بلند البرز هر یک به طول ۶ هزار و ۳۵۰ متر در این منطقه قرار میگیرد، با اجرای این قسمت، طول مسیر جاده فعلی کرج - چالوس حدود پنج کیلومتر کوتاه میشود؛ در این منطقه هیچگونه اقدام اجرایی اساسی صورت نگرفته است، در منطقه دو از سال ۸۲ تا پایان سال ۸۹ تنها به حفر تونل اکتشافی در قسمت میانی دو تونل اصلی رفت و برگشت با مقطع کوچک، بسنده شده است.
ج) مشخصات قطعه سه آزادراه تهران شمال
این مسیر حد فاصل پل زنگوله - سه راهى دشت نظیر و مرزنآباد به طول تقریبی ۴۶ کیلومتر است؛ مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت است و در قسمتهای فراز یک خط کندرو به مسیر اضافه میشود؛ در این منطقه نیز هیچگونه اقدامی در مورد عملیات اجرایی انجام نگرفته و کماکان بلاتکلیف است.
د) مشخصات قطعه چهار این آزادراه
قطعه چهار آزادراه تهران - شمال حدفاصل سه راهى دشت نظیر مرزنآباد - چالوس به طول حدود ۲۰ کیلومتر است؛ مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت است و در قسمتهای فراز یک خط کندرو به مسیر اضافه میشود، این قطعه از سال ۱۳۷۵ تاکنون در دست اجرا قرار دارد؛ این قطعه در حال حاضر حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
بنابراین گزارش عملیات اجرایی قطعات یک و چهار این آزادراه توسط بنیاد مستضعفان به عنوان شریک ۵۰ درصدی این پروژه (۵۰ درصد وزارت راه) در حال انجام است.
البته آببر اعلام کرده بود که حاضریم قطعات ۲ و ۳ آزادراه را هم به ترتیب در طول ۳ و ۴ سال به اتمام برسانیم، اما ظاهراً دولت قصد دارم برای ساخت قطعات ۲ و ۳ کنسرسیوم داخلی جذب کند زیرا ظاهراً دل خوشی از این شریک چندین ساله ندارد. البته از گفتههای مسئولان و مشاهدات اینگونه بر میآید که وزارت راه برای پایان دادن این مشارکت ناتوان است.
فارس
نظرات