تشریح جزییات پروژه سد و نیروگاه برق آبی بختیاری
۱۰ سال دیگر بلندترین سد بتنی دوقوسی جهان بر روی رودخانه بختیاری قد علم میکند. منطقه اجرای پروژه سد و نیروگاه برقآبی بختیاری یکی از صعب العبورترین مناطق سد سازی در ایران است و حجم کار احداث تنها زیرساخت این پروژه معادل با حجم کار ساخت سه سد خوانده شده و بیش از دو سال زمان میبرد.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) سد و نیروگاه برق آبی بختیاری بلندترین سد دوقوسی بتنی جهان است که بر روی رودخانه بختیاری و میان دو کوه ساخته میشود. سد و نیروگاه بختیاری در زمانی به مدت ۱۰ سال و از سال ۱۳۹۲ ساخته میشود.
با احداث سد و نیروگاه برقآبی بختیاری سالانه ۱۵۰۰ مگاوات به توان تولید برق کشور افزوده میشود و با انتقال آب رودخانه سزار به مخزن سد بختیاری، میزان تولید از ۲۸۵۰ گیگاوت ساعت انرژی برق آبی در سال به ۳۷۰۰ گیگاوات ساعت افزایش پیدا میکند.
از سوی دیگر با اجرای این پروژه از ورود رسوبات رودخانه بختیاری به مخزن سد دز جلوگیری و درنتیجه بر عمر مفید سد و نیروگاه دز افزوده میشود؛ امکان مدیریت بهینه منابع آب در راستای افزایش سطح زیرکشت اراضی پایین دست، کنترل سیلابهای مخرب فصلی و افزایش ایمنی سد دز، تنظیم آب نیروگاه در دست مطالعه جریانی دز در پایین دست سد یا ظرفیت ۷۵۰ مگاوات و ایجاد شرایط توسعه برای منطقه مانند محرومیت زدایی، اشتغالزایی و افزایش قابلیتهای گردشگری از دیگر اهداف اجرای پروژه بختیاری هستند.
بر این اساس حجم مخزن سد بختیاری ۵ هزار و ۱۵۹ میلیون متر مکعب، حجم مفید آن ۲ هزار و ۱۲۲ میلیون متر مکعب، طول دریاچه ۵۹ کیلیومتر، مساحت سد ۶۱٫۵ کیلومتر مربع و تراز نرمال بهرهبرداری ۸۳۵متر از سطح دریا است.
همچنین بدنه سد از نوع سد بتنی دوقوسی است، تراز تاج سد ۸۴۰ متر از سطح دریا، طول تاج ۵۰۹ متر، حداکثر ارتفاع از پی ۳۲۵ متر، حداقل عرض پی ۵۰ متر، پخامت تاج ۱۰ متر، حجم بتن بدنه سد چهار میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب، حجم حفاری سه میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب و عمق حفاری تکیهگاه از ۱۵ تا ۸۰ متر متغیر است.
این سد دارای سرریزهای تونلی (سرریز اصلی) ، سرریز روزنهای (سرریز کمکی) و تخلیه کننده روزنهای است. پروژه بختیاری شامل تونلهای آببر فوقانی، شفت عمودی و تونلهای تحتنی تحت فشار با پوشش فلزی است.
نیروگاه بختیاری، زیرزمینی است
نیروگاه برقآبی بختیاری زیرزمینی است و در ساحل چپ سد واقع میشود. ظرفیت این نیروگاه ۱۵۰۰ مگاوات، انرژی متوسط سالیانه نیروگاه سه هزار میلیون کیلو وارت ساعت و نوع توربین، فرانسیس با محور عمودی است.
در این نیروگاه شش واحد توربین با دبی ۱۰۳٫۵ متر مکعب بر ثانیه پیشبینی شده و قدرت هر توربین ۲۵۰ مگاوات است.
تونل انتقال آب حوزه سزار به مخزن بختیاری نیز ۲۶ کیلومتر و قطر آن ۵٫۴ متر است و از این تونل آب به میزان هزار و ۲۰۰ متر مکعب منتقل میشود.
احداث ۱۱ پل برای دسترسی به منطقه
دسترسی به منطقه اجرای پروژه بختیاری بسیار سخت است به گونه ای که در بخش زیرساخت پروژه، ۱۱ پل در مسیر اصلی برای دسترسی به منطقه احداث میشود. طول کلی این ۱۱ پل ۷۳۰ متر و عرض آنها نه متر است. در این مسیر ۱۰ تونل به طول ۶۷۰۰ متر احداث میشود.
همچنین در راههای دسترسی داخلی پنج پل به طول ۵۵۰ متر و عرض ۱۲ متر و سه تونل به طول ۱۶۵۰ متر و قطر ۱۱ متر ساخته میشود.
راه دسترسی سد بختیاری از خرمآباد تا ایستگاه راهآهن تنگ پنج، با طول کلی ۱۰۵ کیلومتر است که ۳۲ کیلومتر آزاد راه در حد فاصل خرمآباد چشمک و مابقی به طول ۷۳ کیلومتر با عبور از امامزاده سید علی تنگ هفت توسط طرح در دست احداث است.
این پروژه در یکی از صعب العبورترین مناطق ایران ساخته میشود به گونه ای که حجم کار ساخت راه دسترسی به منطقه برابر با ساخت سه سد خوانده شده و حدود سه سال زمان میبرد؛ با توجه به حجم کار با اجرای پروژه بختیاری شش هزار شغل به طور مستقیم ایجاد شده است.
در ایتدای برنامهریزیها قرار بود که پروژه بختیاری توسط پیمانکار چینی و با فاینانس چین اجرا شود اما پس از مشکلات بانکی رخ داده، قرارگاه خاتمالانبیا کار ساخت سد و نیروگاه را به روش تهاتر به دست گرفت.
ساخت زیرساختهای سد و نیروگاه برقآبی بختیاری از سال گذشته آغاز شده و پیشبینی میشود که اجرای زیرساختها تا اواسط سال آینده پایان پذیرد.
سفر به ساختگاه بختیاری
با توجه به اینکه سد بختیاری بزرگترین سد دوقوسی بتنی جهان است، در سفری به منطقه، شرایط فنی پروژه بیشتر بررسی شد؛ در حال حاضر تنها راه دسترسی به منطقه قطار قدیمی شش تخته تهران اندیمشک با کوپههای کوچک است که در ۱۱ تا ۱۲ ساعت از تهران به ایستگاه تنگ پنج (محل اجرای پروژه سد و نیروگاه بختیاری) میرسد.
مدیر امور برنامهریزی طرح سد و نیروگاه بختیاری صبح روز بازدید با تاکید بر اینکه شرایط محیطی پروژه به دشواری اجرای آن افزوده است، گفت: پروژههای بزرگ شرایط و پیچیدگیهای خاص خود را دارند؛ اتمام پروژه سد و نیروگاه بختیاری هم با توجه به پیچیدگی کار، از سال ۱۳۹۱ به ۱۰ سال زمان نیاز دارد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، محمدرضا آسمند اظهار کرد: سد بختیاری با ۳۲۵ متر ارتفاع پروژه منحصر به فردی است.
وی با بیان اینکه تنها راه دسترسی به محل ساخت سد، راه ریلی است، تصریح کرد: محدودیت راه دسترسی به منطقه مشکلات زیادی را ایجاد کرده است.
مدیر امور برنامهریزی طرح سد و نیروگاه بختیاری با تاکید براینکه در مدت چهار – پنج سالی که پروژه به طور اجرایی فعال شده است، تنها راه دسترسی از طریق ریل راهآهن بوده و تدارکات پروژه و تامین امکانات مورد نیاز تنها از طریق راهآهن میسر بوده است، با اشاره به تلاش صورتگرفته برای رفع محدودیت راه دسترسی گفت: در بخش زیرساختها احداث راههای دسترسی اصلی از خرمآباد به کارگاه ساخت سد را در دست اجرا داریم و این راهها در سال آتی به بهرهبرداری میرسند.
وی با بیان اینکه راه اصلی از خرمآباد تا کارگاه حدود ۱۱۰ کیلومتر است، اظهار کرد: بر اساس آخرین مطالعات ارتفاع سد بتنی دو قوسی بختیاری ۳۲۵ متر و حجم بتن مورد نیاز حدود پنج میلیون متر مکعب است.
مدیر امور برنامهریزی طرح سد و نیروگاه بختیاری در پایان گفت: در حال حاضر فعالیتهای زیرساختی سد انجام میشود تا محدوده جغرافیایی به جایگاهی برسد که بتوان پروژه اصلی را در آن اجرا کرد.
بهرهبرداری از بخش زیرساختی تا اواسط سال آینده
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه بختیاری نیز در ادامه بازدید خبرنگاران از محل احداث سد بختیاری با اشاره به اینکه طول دریاچه سد ۵۹ کیلومتر است و این مقدار از اراضی منطقه پس از ساخت سد به زیر آب میرود، از بهره برداری بخش زیرساختی پروژه تا اواسط سال آینده خبرداد.
سد بختیاری
به گزارش خبرنگار اعزامی ایسنا به منطقه، محسن حیدری در صحبتهای خود به وجود ۲۵ روستای عشایری در منطقه اشاره کرد و گفت: عشایر شش ماه اول سال در منطقه بالادست که منطقهای سردسیر است، اقامت دارند و در نیمه دوم سال به منطقه گرمسیر قشلاق میکنند. منطقه بالادست ۳۰۰ متر ارتفاع دارد و سردسیر است بنابراین عشایر در نیمه دوم سال به سمت خوزستان میروند.
سد بختیاری
وی درباره برآورد هزینه بخش نخست کارهای اجرای زیرساخت اظهار کرد: درحال حاضر چهار قرارداد بسته شده است؛ یک قرارداد به ارزش ۳۰ میلیارد تومان، یک قرارداد به ارزش ۲۸ میلیارد تومان و یک قرارداد به ارزش ۲۹ میلیارد تومان بسته شده و در مجموع پیشبینی میشود که ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز باشد.
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه بختیاری همچنین با اشاره به حمل ۷۰ درصد از مصالح مورد نیاز از جمله سیمان، آرماتور، تجهیزات نیروگاه و ... از طریق راهآهن گفت: یک ایستگاه با هفت خط شکل میگیرد که سه خط مربوط به راهآهن و چهار خط به طول ۳۹۰۰ متر در اختیار ماست.
حیدری افزود: محل احداث سد و نیروگاه برق- آبی بختیاری یکی از صعب العبورترین مسرهای سد سازی است که احداث راههای مورد نیاز برای اجرای سد و نیروگاه حدود یک سال و نیم زمان میبرد؛ در این مدت تا جای امکان تجهیزات از طریق راهآهن (تنها راه دسترسی به محل ) منتقل میشود اما انتقال تجهیزات ساخت سد از طریق راههای ساخته شده صورت میگیرد.
سد بختیاری
وی تصریح کرد: برای اجرای عملیات در ابتدا باید مسیر راهآهن را تغییر دهیم بعد از اجرای سه خط راهآهن و ساخت چهار خطی که در اختیار ما است می توانیم بارها را به راحتی حمل کنیم چرا که بار ریلی مقرون به صرفهتر و راحتتر است.
او با بیان اینکه در حال حاضر یکسری از بارها از تونلهای راهآهن عبور نمیکند گفت: عرض تونلهای راهآهن ۳ متر و ۲۰ سانتی متر است و بارها با عرض بیشتر از ۲ متر و ۸۰ سانتی متر و ارتفاع بیشتر از ۴٫۵ متر از تونل عبور داده نمیشود بنابراین ۱۱۰ کیلومتر جاده برای عبور تجهیزات از جمله ترانس و غیره را می سازیم.
سد بختیاری
حیدری با تاکید بر اینکه ایستگاه بارانداز که موسوم به ایستگاه دوآب است در مدت سه الی چهار ماه آینده به بهره برداری میرسد، گفت: شرکت آب و نیرو تمام هزینه این پروژه را میپردازد.
وی با بیان اینکه راههای داخلی بختیاری منحصربه فرد هستند گفت: احداث زیرساختهای طرح بختیاری با جادههای داخلی درحد خودش معادل با یک پروژه سدسازی است.
سد بختیاری
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه بختیاری با تاکید بر اینکه طرح بختیاری طرح بزرگی است و نیاز به بارانداز بزرگی دارد، گفت: بدنه سد به تنهایی چهار میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب بتن لازم دارد. سیمان از دورود که فاصلهای در حدود صد کیلومتر تا محل سد دارد و میلگرد ازاهواز و اصفهان به اینجا آورده میشود وعمده مصالح مصرفی نیز میلگرد و سیمان هستند.
سد بختیاری
شش هزار اشتغالزایی به طور مستقیم
کارشناس فنی طرح تاکید کرد: شش هزار شغل به صورت مستقیم و هزاران شغل به طور غیر مستقیم سد و نیروگاه برقآبی بختیاری ایجاد شده است.
سد بختیاری
انحراف آب در بختیاری
حیدری تصریح کرد: طول تونل دوم انحراف آب با قطر ۱۲ متر، ۱۱۸۳ متر است که حفاری آن هفت ماه به طول انجامید ولی تونل انحراف پایین با قطر ۱۳ متر. چون از دو طرف حفاری صورت گرفت چهار ماه و ۲۰ روز طول کشید. ضخامت بین دو انحراف حدود ۱۳ متر است ولی چون شیب تند است، آن را دور زدیم و با شیب ملایم ۷٫۹ درصدی حفاری کردیم.
سد بختیاری
وی با بیاناینکه کف تونل انحراف هنوز تکمیل نشده است، افزود: تا دو ماه دیگر کار کف تونل به پایان میرسد. حفاری ۸۰۰ متر از ۱۲۰۰ متر انجام شده و به موازات کار می کنیم فقط بحث تردد مطرح است، در صورت سیل تونل انحرافی بالا به تونل انحرافی پایین کمک می کند و سیلاب کنترل شود.
وی با تاکید بر اینکه از لحاظ ساختار زمین شناسی سنگ خوبی در تونل است و به جز برخی از جادهها می توان گفت در کل در منطقه نیاز تحکیم آنچنانی نیست، اظهار کرد: سفره آب زیرزمینی پایینتر از تراز تونل است و خروجی انحراف با تراز رودخانه تقریبا یکی میشود.در مطالعات زمین شناسی مشخص شده که پایینترین نقطه حفاری دو متر از سفره زیرزمینی بالاتر است بنابراین در حفاری به سفره آب زیرزمینی برخورد نمی کنیم.
محور سد
به گزارش ایسنا بدنه سد بختیاری بین دو کوهی که در تصویر نشان داده شده است ساخته میشود.
سد بختیاری
کارشناس فنی طرح گفت: در محور سد باید آب را در سازه انحراف اول منحرف کنیم و بلافاصله احداث فرازبند را شروع کنیم که زمان سیل، آبی وارد سمت پایین دست نشود.
حیدری با بیان اینکه ارتفاع فرازبند ۵۱ متر است افزود: اگر سیل بیاید آب وارد انحراف دوم می شود و ما می توانیم در پایین دست کار حفاری سمت راست و چپ را انجام دهیم و پس ازحفاری بتن ریزی کنیم. به منظور حفاری بعد از انحراف باید سریعا دو جاده به سمت بدنه ساحل راست (AR4) و ساحل چپ (AR3) داشته باشیم.
سد بختیاری
حیدری با بیان اینکه در چند ماه آینده پس از اتمام کار بتن ریزی انحراف آب صورت می گیرد گفت: ۱۰ قالب ۹ متری در طول حدود ۹۰ متر و ۲۵ قالب کف و به طول حدود ۲۵۰ متر کار می گذاریم. برای عملیات بتنی (لاینینگ همان پوشش بتنی است) لاینینگ سه ست قالب در نظر گرفته شده است؛ یک قالب حدود ۹۰ متر جلو رفته و یک قالب از سمت خروجی و یک قالب از وسط تونل مونتاژ میشود. راه دسترسی نیز وصل است و کار بتن ریزی و نصب آرماتور از طریق راه دسترسی صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه ورودی انحراف ۴۱ متر ارتفاع دارد، گفت: ورودی انحراف بیش از شش متر اجرا شده است. از تراز ۵۳۹ کار شروع می شود و تا تراز ۵۸۰ ادامه پیدا میکند.
حیدری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه زیرساخت ها شامل جادههای داخلی و خارجی و ایستگاههای بارانداز میشود، گفت:حفر تونل انحراف جز بخشی از برنامههای سد محسوب میشود.
شروع برنامه سد بختیاری از سال گذشته
وی افزود: حفاری تونل انحراف طبق قراردادی که در اسفند ماه سال گذشته بسته شد از یک سال قبل شروع شد و حدود پنج ماه طول کشید تا حفاری ها انجام شود. چند ماهی نیز بحث کفبرداری و سازههای ورودی بود و پس از آن از آبان ماه برنامه پوششی انحراف شروع شد.
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه بختیاری با تاکید بر اینکه از زمان انحراف آب و شروع حفاری بدنه سد ۱۰ سال زمان برای تکمیل پروژه سد و نیروگاه برقآبی بختیاری لازم است گفت: تاج سد ۱۱۰ متر از گلولههای رنگی بالاتر است.
سد بختیاری
او ادامه داد: پس از ادامه مسیر به شیب منفی می رسیم و یک مسیر دسترسی احداث میشود که تاج سد در آن قرار میگیرد. تراز سد ۸۴۰ متر از سطح اقیانوس است و مخزن سد نیز چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب قابلیت ذخیره سازی آب را دارد.
لاینینگ تونل انحراف به قطر ۶۵ سانتی متر است؛ ابتدای یک لایه بتن می ریزیم و سطح سنگ را صاف می کنیم و سپس چون سطح مقطع بتن دارای کامل و ۳۶۰درجه است ابتدا ۷۵درجه را موسوم به بتن کف اجرا می کنیم و بعد از چند مقطع قالب لاینینگ را سوار می کنیم.
مابقی ۳۶۰ درجه توسط قالب بتن ریزی می شود و هر لیفت بتن نیز حدود ۱۲-۱۳ ساعت زمان میبرد. بنابراین هر دو سه روز یکبار بتن لاینینگ به طول ۹ متر اجرا میشود.
وی با بیان اینکه سطح پایین تونل انحرافی صد متر مکعب بتن و سطح بالا ۴۰۰ متر مکعب بتن می خواهد گفت:هر لیفت بتنی حدود ۵۰۰ متر مکعب بتن نیاز دارد.
حیدری با اشاره به اینکه در بخش انحراف سه قالب اجرا می شود گفت: یک ست با دسترسی حدود ۵۳۵ کیلومتر است که ۴۱۷ متر بتنریزی در آن اجرا میشود. یک قالب از کیلومتر ۸۰۰ تا کیلومتر ۴۰۰ و یک قالب هم از کیلومتر ۱۱۶۶ تا کیلومتر ۸۰۰ اجرا میشود بنابراین طول کل را به سه قطعه ۴۰۰ متری تقسیم کردهایم و هر قالب ۴۰۰ متر از طول را به بتن پوشش می دهد.
او با اشاره به اینکه عملیات لاینینگ این تونل در آینده نزدیک تمام شود گفت: پس از اتمام کار دریچه تونل بالا نگه داشته می شود و آب را از تونل داخل منحرف میکنیم، پس از خشک شدن مسیر یک سازه ۵۱ متری به اسم فرازبند اجرا و پس از آن شروع به حفاری سمت چپ و راست بدنه می کنیم.
عمر تونل ۲۵ ساله و کاربرد آن ۱۰ ساله است
کارشناس فنی طرح بختیاری با اشاره به اینکه عمر تونل انحراف آب ۲۵ سال است گفت: این تونل در زمان ساخت بدنه سد مورد بهره برداری قرار می گیرد و به محض پایان عملیات اجرای بدنه، عملیات آبگیری شروع میشود بنابراین در همان ۱۰ سال اجرای بدنه سد از این تونل استفاده و سپس مسدود میشود.
حیدری علت مسدود شدن تونل را عدم تحمل فشار آب توسط تونل به هنگام افزایش تراز آب دانست وگفت: پس از بسته شدن دریچه در همان کیلومتر عبور بدنه (کیلومتر ۴۰۷ تا ۴۵۲) با یک پلاک بتن با طول ۴۵ متر تونل را پر می کنیم تا آب عبور نکند.
وی با اشاره به قطر بدنه سد به طول ۴۵ متر گفت: آب بند نیز به طول ۴۵ متر است وگرنه آب بند هم آب را مسدود می کرد. برای مسدود کردن تونل انحرافی بتن قبلی برداشت می شود تا بتن جدید کاملا مچ میشود.
او در گفت وگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه عملیات مسدود کردن تونل انحرافی بلافاصله بعد از عملیات آبگیری سد آغاز میشود اظهار کرد: با بالا آمدن تا صد متر آسیبی به سیستم نمیرسد و ما برای مسدود کردن تونل ۴۵ روز زمان نیاز داریم اما در این ۴۵ روز باید سریعا عملیات اجرایی را انجام دهیم.
وی با اشاره به نصب دیوار گابیونی (روشی که در آن به جای سیمان از سنگ به شکل بولدر استفاده می شود و چون سنگها روی هم انباشته می شود در مقابل سیلاب مقاومت خوبی دارند)، گفت: رسوبات مصالح به خاطر حرکت سیلاب سنگها را محکم تر میکند. از این دیوار برای نریختن مصالح به داخل رودخانه استفاده میشود.
حیدری با تاکید بر رعایت مسائل زیست محیطی در پروژه بختیاری گفت: از خروجی خرمآباد تا ابتدای راههای داخلی به طول ۱۱۲ کیلومتر راه دسترسی احداث می شود که شامل حدود شش هزار و ۳۰۰ متر تونل است. در این مسیر پنج دستگاه تونل در قطعه دو و چهار دستگاه تونل اجرا میشود.
طول تونلهای قطعه دو چهار هزار و ۷۰۰ متر است و تونل طولهای این مسیر حدود هزار و ۶۰۰ متر است.
پایان کار زیرساختهای بختیاری تا اواسط سال آینده
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه برق آبی بختیاری اعلام کرد: احداث زیرساختهای سد و نیروگاه برقآبی بختیاری تا اوسط سال آینده به پایان میرسد.
حیدری گفت: راههای داخلی با توجه به زیرساختها ۲۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه داشته و برای اینکه به ایستگاه راهآهن خدشهای وارد نشود در یک روز به مدت ۱۰ ساعت یک زیرگذر برای عبور از زیر ریل خط آهن احداث کردیم.
وی تصریح کرد: سد و نیروگاه برقآبی بختیاری از لحاظ قابل قیاس با هیچ کدام از طرح های دیگر مثل گتوند، کرخه، کارون ۳ و غیره نیست. ابعاد بدنه سه سد کارون ۳، کارون ۴ و سیمره روی هم سه میلیون و ۷۰۰ هزار متر مکعب بتن دارد در حالی که برای ساخت سد بختیاری نیاز به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مکعب بتن است.
کارشناس فنی طرح سد و نیروگاه برق آبی بختیاری در پایان صحبتهای تاکید کرد: اگر سد دز را نیز به سه سد مذکور اضافه کنیم حجم بتن چهار سد چهار میلیون و صد هزار متر مکعب میشود و باز هم حجم بتن آنها کمتر از حجم بن سد بختیاری است.
پروژه بختیاری، نمادی از توان ملی
ساختگاه سد بختیاری در جنوب غرب ایران، در میان ارتفاعات سربه فلک کشیده زاگرس چین خورده قراردارد. موفقیت این سد در مجاورت ایستگاه راهآهن تنگ پنج (هشتمین ایستگاه حدفاصل دورود اندیمشک) در مسیر راه آهن تهران اهواز واقع و در مرز استانهای لرستان و خوزستان، در ۸۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان خرمآباد است.
سد بختیاری حدود ۵۰ کیلومتر بالاتر از سد دز و پنج کیلومتر بالاتر از تقاطع رودخانههای سزار بختیاری، بر روی رودخانه بختیاری واقع میشود.
در حال حاضر دسترسی به ساختگاه سد تنها از طریق راهآهن امکانپذیر است و برای رفع مشکل فنی ناشی از محدودیت عبور برخی محمولهها از تونلهای راهآهن و رفع تنگناهای انحصار حمل و نقل ریلی، مطالعات احداث راه دسترسی نیز انجام شده که در نهایت مسیر خرم آباد چشمک تنگ ۷ تنگ ۵ به طول ۱۰۵ کیلومتر به عنوان گزینه برتر شناخته شد.
در حال حاضر ۵۷ کیلومتر از این مسیر موجود است که نیاز به بازسازی دارد و ۴۸ کیلومتر آن باید ساخته شود.
بر این اساس در سال ۱۳۷۱ شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، مطالعات مرحله شناخت ظرفیت تولید انرژی برقآبی رودخانههای بختیاری و سزار، را انجام داد و پس از آن ساختگاههای الکن، زالکی و بختیاری با درنظرگرفتن ویژگیهای برتر و اقتصادی آنها برای مطالعات مرحله اول پیشنهاد شدند.
پس از انجام مطالعات مرحله اول طرح بختیاری در سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹، در سال ۱۳۸۴ بازنگری و تکمیل مطالعات و انجام مطالعات مرحله دوم طرح به "مشارکت مشاورین مطالعات طرح بختیاری" واگذار شد.
مرحله بازنگری طرح تا تیرماه ۱۳۸۸ زمان برد و در اسفندماه سال ۱۳۸۹ قرارداد احداث راه بخش زیرساخت سد بختیاری بسته شد و اجرای زیرساخت از سال ۱۳۹۰ شروع شد.
انتظار میرود که سد و نیروگاه بختیاری در ۱۰ سال ساخته شود اما این امر منوط به تامین اعتبار لازم است گرچه کمبود اعتبارات انگیزه ای برای اجرای تهاتری پروژه شد.
اجرای سد و نیروگاه برقآبی بختیاری پس از لغو قرارداد مشارکت پیمانکاری و سرمایهای چین به قرارگاه خاتم الانبیا سپرده شد.
نظرات